Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina plāno atbalstīt Vāciju tās centienos izbeigt atkarību no Krievijas enerģijas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Ukraina plāno atbalstīt Vāciju tās centienos izbeigt atkarību no Krievijas enerģijas importa, piegādājot Eiropas lielākajai ekonomikai savu pāri paliekošo elektroenerģiju.

"Šobrīd Ukraina eksportē elektroenerģiju uz Moldovu, Rumāniju, Slovākiju un Poliju. Bet mēs esam diezgan gatavi paplašināt savu eksportu arī uz Vāciju," aģentūrai DPA pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. "Mums Ukrainā ir pietiekams elektroenerģijas daudzums, pateicoties mūsu atomelektrostacijām."

Šmihaļs sacīja, ka izvirzīs šo jautājumu vizītes laikā Vācijas galvaspilsētā. Viņam Berlīnē jāierodas sestdien un svētdien plānots tikties ar kancleru Olafu Šolcu.

Paralēli Krievijas iebrukumam februāra beigās Ukraina kopā ar kaimiņvalsti Moldovu atvienojās no elektrotīkla, kas tām bija kopīgs ar Krieviju. Marta vidū valsts elektrības tīkls tika sinhronizēts ar Eiropas tīklu.

Kopš tā laika valsts ir eksportējusi no 400 līdz 700 megavatu elektroenerģijas katru dienu uz Eiropas savienību (ES) un Moldovu.

Šmihaļs tagad vēlas vairākas reizes palielināt eksporta kvotas uz ES. "Tas būtu ļoti labi abām pusēm. ES iegūtu vairāk enerģijas un mēs iegūtu steidzami nepieciešamo ārvalstu valūtu," sacīja premjers.

Ukrainā darbojas atomelektrostacijas, kuru kopējā jauda ir lielāka par 14 gigavatiem. Tomēr Eiropas lielāko atomelektrostaciju - Zaporižjes AES ar sešiem kodolreaktoriem - kopš marta kontrolē Krievijas spēki. Krievijas armija regulāri veic apšaudes AES tuvumā, vairojot bažas par kodolkatastrofas izraisīšanu.

Kopš Krievijas iebrukuma elektroenerģijas patēriņš Ukrainā ir ievērojami samazinājies iedzīvotāju masveida izceļošanas un ekonomikas lejupslīdes dēļ. Taču tas ir atbrīvojis papildu jaudas Ukrainas elektroenerģijas eksportam.