Pētījums: 24% vāciešu piekrituši apgalvojumam, ka "ebrejiem ir pārāk liela ietekme pasaulē"

© Dmitrijs Suļžics / F64

Izraēliešiem ir labvēlīgāka attieksme pret Vāciju nekā vāciešiem pret Izraēlu, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Pētījumu veicis Bertelsmana fonds, un tā autori konstatē, ka Vācijas un Izraēlas attiecības šobrīd atrodas visumā labā stāvoklī, lai gan problēmas rada holokausta pieminēšana un antisemītisma pieaugums Vācijā.

Veicot pētījumu, intervēti vairāk nekā 1200 respondenti abās valstīs.

Vairāk nekā 63% aptaujāto izraēliešu izteikušies, ka viņiem ir pozitīvs priekštats par mūsdienu Vāciju, kamēr pozitīvās domās par Izraēlu bijuši tikai 46% vāciešu.

Tajā pašā laikā vairāk nekā trešdaļa vāciešu atzinuši, ka viņiem ir "visai" vai "ļoti" slikts priekšstats par Izraēlu.

Aptuveni 42% izraēliešu sacījuši, ka pabijuši Vācijā, kamēr Izraēlu apmeklējuši tikai 6% vāciešu.

Lai gan abās valstīs vairums ir vienisprātis, ka izraēliešu attieksmi pret vāciešiem joprojām stipri ietekmē holokausts, pētījuma autori to neuzskata, ka tas vāciešu vidū būtu izraisījis tā dēvēto atmiņas nogurumu.

Tomēr 49% aptaujāto vāciešu piekrituši apgalvojumam, ka beidzot jāpavelk svītra zem pagātnes, kamēr tikai 14% izraēliešu piekrituši šādam izteikumam.

Tajā pašā laikā 24% vāciešu "daļēji" vai "pilnībā" piekrituši apgalvojumam, ka "ebrejiem ir pārāk liela ietekme pasaulē".

Piebalsojot palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa nesenajiem skandalozajiem izteikumiem, ka Izraēla pastrādājusi "50 holokaustu", 36% vācu respondentu atzinuši, ka izraēliešu izturēšanās pret palestīniešiem faktiski neatšķiras no nacistu izturēšanās pret ebrejiem.

Pasaulē

Francijā pirmdien sākusies ilgi gaidītā tiesas prāva pret nacionālkonservatīvās partijas Nacionālā apvienība (RN) bijušo līderi Marinu Lepēnu, kas līdz ar 26 partijas biedriem apsūdzēta Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izšķērdēšanā.