Taivānas armija virs salas Ķīnas piekrastē notriekusi civilo dronu

© AP/Scanpix/Leta

Taivānas armija virs nelielās Šijui salas netālu no kontinentālās Ķīnas krasta ceturtdien notriekuši "neidentificētu civilo dronu", kas ielidojis aizliegtajā zonā, ziņo Taivānas armija.

Šī ir pirmā reize, kad Taivānas bruņotie spēki notriekuši dronu, un tas noticis laikā, kad spriedze Pekinas un Taibei starpā sakāpināta līdz līmenim, kāds nav pieredzēts vairākas desmitgades.

Kā norādīja Taivānas Aizsardzības ministrija, neliels civilais drons ielidojis aizliegtajā zonā virs Šijui salas - nelielas klints, kas atrodas starp kontinentālo Ķīnu un Taivānas Kiņmeņas salu.

"Izvietotie karavīri ievēroja procedūru, lai ar brīdinājumiem piespiestu dronu doties prom, bet tam nebija nekādu sekmju. Tad drons tika notriekts ar aizsardzības uguni," skaidroja Aizsardzības ministrija.

Kiņmeņa atrodas dažus kilometrus no Ķīnas krasta, un pēdējo divu nedēļu laikā nelieli droni tur lidojuši virs Taivānas karavīru pozīcijām, vēsta Taibei amatpersonas.

Šobrīd nav pilnīgas skaidrības par to, kas pilotē šos dronus.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Svarīgākais