Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas premjere: Aicinu ikvienu septembrī izstādāt savus enerģijas taupīšanas plānus

© Scanpicx

Francijas premjerministre Elizabete Borna pirmdien brīdināja uzņēmumu vadītājus par enerģijas normēšanas riskiem šoziem, kā arī mudināja spert soļus, lai mazinātu tās patēriņu.

"Ja mēs darbojamies kolektīvi, mēs varam pārvarēt deficīta risku, bet bez pilnīgi visu līdzdalības un ja īstenojas visi sliktākie scenāriji, mums var nākties noteikt samazinājumu patērētājiem," darba devēju organizācijai "Medef" sacīja premjere.

"Ja mēs nonāksim līdz normēšanai, uzņēmumus tas skars visvairāk, un diemžēl mums ir jābūt gataviem tam," viņa norādīja.

Valdība jau ķērusies pie ārkārtas situācijas plāna izstrādes, kas paredz "kvotu tirdzniecības sistēmu" ar iespēju uzņēmumiem pirkt un pārdot enerģijas kvotas.

Valdība arī gatavo pasākumus uzņēmumu atbalstam.

"Katram uzņēmumam ir jāmobilizējas un jārīkojas. Es aicinu ikvienu septembrī izstādāt savus enerģijas taupīšanas plānus," sacīja Borna.

Tomēr šī krīze, ko izraisījušas rekordaugstās energoresursu cenas, sekmēs pāreju no fosilā kurināmā izmantošanas, pieļāva premjere.

"Nākamie mēneši ir tikai solis lielākā pārējā, kas mums ir jāīsteno," sacīja premjere.

Salīdzinot ar dauzām citām Eiropas valstīm, Francija dabasgāzes cenu kāpuma dēļ cieš mazāk.

70% elektrības Francija nodrošina no savām 56 atomelektrostacijām, tomēr 32 no tām nav pieslēgtas tīklam regulāro apkopes darbu vai korozijas riska izvērtēšanas pasākumu dēļ.