Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zaporižjas AES atkal pieslēgta Ukrainas tīklam

© Scanpix

Krievijas karaspēka sagrābtā Zaporižjas atomelektrostacija (AES) atkal pieslēgta Ukrainas energotīklam, piektdien pavēstīja Ukrainas atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom".

"Šodien, 2022.gada 26.augustā, plkst.14.04 viens no Zaporižjas AES vakar apturētajiem energoblokiem pieslēgts energotīklam, jaudas kāpināšana turpinās," teikts paziņojumā.

"Zaporižjas AES darbinieki ir īsti varoņi! Viņi bez paguruma un stingri tur savos plecos Ukrainas un visas Eiropas kodoldrošību un radiācijas drošību, lai dzimtajai zemei būtu dzīvu darošā elektroenerģija," uzsvēra uzņēmumā "Enerhoatom".

Eiropas lielākā kodolspēkstacija, kas atrodas Ukrainas dienvidos, ceturtdien pirmo riezi tās darbības vēsturē tika atslēgta no Ukrainas tīkla, pēc tam kad apšaudes izraisīta ugunsgrēka rezultātā tika nodarīti bojājumi elektrolīnijām.

Zaporižjas AES atkal ir pieslēgts tīklam un ražo elektrību Ukrainas vajadzībām, piektdien apliecināja "Enerhoatom".

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

Zaporižjas AES pirms kara saražoja 20% no Ukrainai vajadzīgās elektroenerģijas, un tās zaudēšana saasinātu problēmas valdībai, kas gatavojas grūtai kara ziemai un situācijai, kad var trūkt enerģijas.