Igaunijas ierēdnis: LNG kuģis Somu līcī tiks pietauvots valstī, kura pirmā pabeigs infrastruktūru

© Gatis Rozenfelds/F64

 Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) regazifikācijas kuģis "Exemplar", kas no Argentīnas sācis ceļu uz Baltijas jūru, pietauvosies Somu līcī Somijā vai Igaunijā atkarībā no tā, kura valsts pirmā pabeigs kuģa uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru, piektdien paziņoja Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijā.

Ministrijas enerģētikas un minerālu resursu ģenerālsekretāra vietnieks Timo Tatars Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR teica, ka "pagaidām nav zināms, vai šis kuģis reģiona gāzes piegādes problēmu atrisināt ieradīsies Somijā vai Igaunijā".

"No gāzes patērētāju viedokļa vissvarīgākais ir tas, ka kuģis ir ceļā, ka šis kuģis ieradīsies reģionā un neatkarīgi no tā, kurā piekrastē to darbinās, vienlīdzīgi atrisinās gāzes piegāžu drošības problēmu, kas nomoka Eiropu un mūsu reģionu," klāstīja Igaunijas ierēdnis.

Ziņu portāls "LNGPrime" ceturtdien vēstīja, ka ASV kompānijas "Excelerate Energy" sašķidrinātās gāzes glabāšanas un regazifikācijas (FSRU) kuģis "Exemplar" pēc ziemas līguma izpildes Argentīnā ir ceļā uz Eiropu.

"LNGPrime" atgādināja, ka kuģis saskaņā ar desmit gadu čartera līgumu, kuru ASV kompānija parakstījusi ar Somijas gāzes sistēmu operatoru "Gasgrid Finland", apkalpos Somiju, Igauniju un pārējās Baltijas valstis.

"Gasgrid" un Somijas enerģētikas kompānija "Fortum" jūnijā vienojās Somijas pirmo FSRU kuģi novietot Inko ostā. Somijas dienvidu piekrastē esošā osta ir pietiekami dziļa šādam mērķim un nav tālu no gāzesvadiem, pa kuriem gāzi piegādā rūpnieciskajiem un citiem sektoriem Somijā, Igaunijā un pārējās Baltijas valstīs, iepriekš informēja "Gasgrid".

Jūnijā "Gasgrid" paziņoja, ka kopā ar Igaunijas pārvades sistēmu operatoru "Elering" turpina darbu pie kuģa uzņemšanai piemērotas vietas izveides Igaunijā.

Kā informējis "Gasgrid", jau ir sākts darbs pie ostas konstrukciju un dabasgāzes cauruļvadu izbūves, un mērķis ir LNG terminālī pirmo kuģi uzņemt decembrī.

Igaunijas Paldisku ostā plānotā LNG termināļa infrastruktūras attīstītāji ir paziņojuši, ka piestātne un gāzes cauruļvadu pabeigt plānots līdz novembra beigām.

Tatars uzsvēra, ka kuģa čartera līgumu un termināļa pārvaldību veic "Gasgrid" meitasuzņēmums, tādēļ Somijas pusei ir vadošā loma projektā, cita starpā arī lēmumā par termināļa izmantošanas nosacījumiem.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais