Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Levits: 1991.gadā Islande salauza ģeopolitisko ledu

© Gints Ivuškāns/F64

Latvija vienmēr augstu novērtēs Islandes nostāju, nekad neatzīstot Baltijas valstu inkorporāciju PSRS, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, uzrunājot Islandes prezidentu Gudni Jouhannessonu, informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Jau vēstīts, ka pēc Islandes prezidenta ielūguma ceturtdien un piektdien triju Baltijas valstu prezidenti un ārlietu ministri darba vizītē Reikjavīkā atzīmē vēsturisko lēmumu, kad 1991.gada 22.augustā Islande kā pirmā no pasaules valstīm atzina atjaunoto Baltijas valstu neatkarību.

Uzrunājot Jouhannessonu, Levits akcentēja, ka 1991.gadā Islande salauza ģeopolitisko ledu, jo tā bija pirmā valsts pasaulē, kas atzina Baltijas valstu atgūto neatkarību, un Islande vienmēr paliks tautu atmiņā kā drosmīga valsts, kas nebaidās iestāties par taisnību. Viņš uzsvēra, ka Islande vienmēr ir aizstāvējusi starptautisko tiesību un suverenitātes principus, demokrātiju un cilvēktiesības.

"Par savu brīvību šodien cīnās arī Ukraina, visiem tāpēc ir tik saprotams, kādēļ jāaizstāv Ukrainas tauta," vecākajā parlamentā Eiropā - Islandes Altingā - uzsvēra Levits.

Savukārt sarunā ar Islandes parlamenta priekšsēdētāju Birgiru Aurmansonu un deputātiem Latvijas un Igaunijas prezidenti apliecināja savstarpēju ieinteresētību stiprināt mūsdienu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ciešo sadarbību, īpaši drošības un enerģētikas jautājumos.

Levits arī izcēla mazo valstu lomu, aizstāvot starptautisko taisnīgumu un tiesiskumu, kā arī multilaterālismu.