Aptauja: 86% Ukrainas pilsoņu uzskata, ka ukraiņu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai

© Nora Krevneva / F64

Kopš aprīļa pieaudzis to Ukrainas pilsoņu skaits, kas mājās runā ukraiņu valodā, un tagad tādu ir vairāk nekā puse ukraiņu, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, ko sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Reiting" veicis laikā no 17. līdz 18.augustam, 51% respondentu mājās runā ukraiņu valodā, kamēr aprīlī tādu bija tikai 48%.

Trešdaļa ukraiņu mājās runā divās valodās, bet 13% - krievu valodā.

Tikmēr Ukrainas austrumos un dienvidos vairāk kā puse iedzīvotāju lieto divas valodas, bet ceturtdaļa ir krievvalodīgie.

Tomēr krievu valodas lietošana sadzīvē ir sarukusi apmēram divkārt, norāda "Reiting".

76% no aptaujātajiem ukraiņu valodu minējuši kā dzimto, bet 19% kā dzimto norādījuši krievu valodu. Turklāt 30% krievvalodīgo par dzimto tomēr uzskata ukraiņu valodu.

86% Ukrainas pilsoņu uzskata, ka ukraiņu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai, kamēr 10% atbalsta oficiālās valodas statusa piešķiršanu arī krievu valodai atsevišķos valsts reģionos. Par krievu valodas paslidināšanu par otru valsts valodu iestājas tikai 3% aptaujāto.

Pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma vairāk nekā puse respondentu pastāvīgi sazinājās ukraiņu valodā, ceturtdaļa - reizēm, bet katrs piektais - reti vai nekad.

Taču pēdējā pusgada laikā to skaits, kas pastāvīgi sazināt ukraiņu valodā pieaudzis līdz 64%, reizēm ukraiņu valodā tagad sazināt 24%, bet reti vai nekad - 12%.

Biežāk ukraiņu valodu sākuši lietot valsts austrumu un dienvidu reģionu iedzīvotāji, kā arī kara dēļ pārvietotās personas.

19% ukraiņu kopš kara sākuma pārgājuši uz pastāvīgu vai biežu ukraiņu valodas lietošanu.

Kopumā kopš kara sākuma 41% krievvalodīgo un divvalodīgo sākuši biežāk runāt ukraiņu valodā. No viņiem 24% to tagad lieto pastāvīgi, bet 17% bieži.