ASV miljardieri ķērušies klāt Grenlandei

© Scanpicx

Laikraksts "The Times"" raksta, ka ASV kompānija "KoBold Metals" meklē stratēģiski svarīgus metālus Grenlandē. Uzņēmuma investoru vidū ir Džefs Bezoss, Bils Geitss un Ričards Brensons.

Uzņēmums "KoBold Metals" uzskata, ka ir atradis lielas niķeļa rezerves Grenlandē. Pasaulē lielākās zināmās rezerves šobrīd atrodas Krievijā. "KoBold Metals" uzskata, ka Grenlandē joprojām ir kobalts un varš, ziņoja The Times .

Pasaules ekonomika arvien vairāk virzās uz zaļo enerģiju. Tāpēc konkurence dārgmetālu ieguves jomā kļūst arvien intensīvāka. Rietumvalstis arī cenšas salauzt Pekinas tirgus vara metāla ieguves jomā.

Niķelis un kobalts ir svarīgas sastāvdaļas akumulatoros, kas uzglabā zaļo enerģiju. Arī elektromobiļi izmanto šādus akumulatorus.

Ķīna pašlaik dominē metālu ražošanas piegādes ķēdē. Pašlaik valstī tiek saražoti aptuveni 80 procenti no pasaules kobalta pārstrādes produkcijas. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā niķeļa cena ir pieaugusi vairāk nekā divas reizes.

"Arktika kļūst par ģeopolitikas epicentru, un Grenlande ir šī epicentra epicentrs. Tas ir ASV un Ķīnas cīņas centrs," sacīja domnīcas "Polar Research and Policy Initiative" (PRPI) dibinātājs Dveins Raiens Menezess.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps vēlējās 2019. gadā no Dānijas iegādāties visu Grenlandes teritoriju.

Svarīgākais