Lietuvas robežsargi: Baltkrievijas robežsargi turpina virzīt nelegālos migrantus uz vietām bez žoga

© Dmitrijs Suļžics / F64

Baltkrievijas robežsargi turpina aktīvi veicināt nelegālo migrantu plūsmu uz Lietuvu, virzot ārvalstniekus uz vietām, kur pagaidām nav fiziska nožogojuma uz robežas, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

"Baltkrievijas robežsargi turpina aktīvi veicināt nelegālo migrāciju uz Lietuvu, piemēram, aizvedot migrantus uz valsts robežu, virzot viņus uz vietām, kur pagaidām nav fiziska norobežojuma, vai tur, kur tāds netiks būvēts dabas apstākļu dēļ. Viņi arī palīdz migrantiem salauzt fizisko robežu, lai nelikumīgi iekļūtu Lietuvā," paziņojumā uzskaitīja dienests.

Dienestā uzsvēra, ka tādu Baltkrievijas robežsargu rīcību apliecina arī notvertie nelegālie migranti.

Kā paskaidroja robežsardzes dienestā pagājušajā nedēļā Švenčoņu rajonā tika aizturēti četri ārvalstnieki, kuri sacīja, ka līdz robežai viņus atveduši Baltkrievijas robežsargi, kuri pavadījuši līdz robežpārkāpuma vietai un pateikuši, ka jāiet uz Lietuvu.

Tajā vietā Lietuvas pusē fiziskais norobežojums vēl nav pabeigts, tādēļ pavadoņi likuši migrantiem robežu šķērsot tur. Lietuvas robežsargi situāciju redzēja videonovērošanas kamerās un aizturēja robežpārkāpējus.

Nevienam no četriem vīriešiem nebija personu apliecinoša dokumenta, un viņi apgalvoja, ka ir Afganistānas pilsoņi. Viņi netika ielaisti Lietuvā un bija spiesti atgriezties Baltkrievijā.

Šajā konkrētajā vietā tiks izbūvēts fizisks robežas žogs.

"Skaidrs, ka bez baltkrievu palīdzības migranti nezinātu, ka tur fizisks nožogojums vēl tiek būvēts un šajā konkrētajā vietā ir vieglāk šķērsot robežu nekā vietā, kur tas jau ir pabeigts. Baltkrievijas amatpersonām, kuras uzrauga žoga uz robežas izbūvi, ir pieejama tāda informācija, un viņi novirza ārvalstniekus nelegālai robežas šķērsošanai," paziņoja Lietuvas robežsargi.

Pēdējās dienās Lietuvas robežsargi piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju 30-90 migrantus, kuri nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvā.

No pagājušā gada 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā gandrīz 12 400 reižu. No pagājušā gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Svarīgākais