Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija mājsaimniecībām un uzņēmumiem kopensēs elektrības cenu kāpumu

© Gints Ivuškāns /F64

Zviedrijas valdība trešdien apsolījusi mājsaimniecībām un uzņēmumiem kompensēt strauji augošās elektrības izmaksas, tam atvēlot līdz pat 60 miljardiem kronu (5,7 miljardus eiro).

Vismaz puse no šīs summas pienāksies mājsaimniecībām, lai kompensētu to izmaksas gaidāmajā ziemā, žurnālistiem pavēstījusi premjerministre Magdalēna Andešsone.

"Mums ir tāda līmeņa elektrības un gāzes cenas, kādas nekad vēl neesam pieredzējuši," atzinusi premjere.

Trešdien elektrība "Nordpool" tirgū Zviedrijas dienvidos maksāja 5,69 kronas par kilovatstundu. Tiek prognozēts, ka ceturtdien tās cena nedaudz kritīsies līdz 5,5 kronām.

Zviedrijā elektrības cenas krasi pieauga pēc tam, kad Krievija pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā dramatiski ierobežoja gāzes piegādi Eiropai.

Tādējādi gāzes cenas strauji pieauga, kamēr vēja ģeneratoru ražotās enerģijas daudzums Ziemeļeiropā pašreizējo laikapstākļu dēļ ir sarucis.

Savukārt valstij piederošais nacionālā pārvades tīkla operators "Svenska Kraftnat" iekasē augošās "kapacitātes nodevas", kas vairo uzņēmuma peļņu, neskatoties uz milzu investīcijām tīkla attīstībā, atzinusi Andešone.

Viņa uzsvērusi, ka šai peļņai jāplūst atpakaļ pie patērētājiem. "Jo augstāka kļūst elektrības cena, jo par lielākām summām mēs runājam," piebildusi premjere.

Pusi no patērētās elektroenerģijas Zviedrija iegūst hidroelektrostacijās, lai gan paļaujas arī uz atomelektrostacijām un vēja ģeneratoriem.

Pagaidām nav zināms, kādā formā mājsaimniecības un uzņēmumi kompensācijas saņems, taču valdība norādījusi, ka tā varētu būt gan elektrības cenas pazemināšana, gan tieši maksājumi mājsaimniecībā un uzņēmumiem.

Valdība uzdevusi "Svenska Kraftnat" līdz 15.novembrim sagatavot konkrētus priekšlikumus.

Ar šo paziņojumu sociāldemokrātu valdība nākusi klajā tikai trīs nedēļas pirms parlamenta vēlēšanām.

Aptaujas liecina, ka kreiso un labējo bloku izredzes šobrīd ir līdzīgas.