Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

G7 aicina nekavējoties Krieviju atdot Ukrainai kontroli pār Zaporižjas AES

© Scanpicx

G7 valstu ārlietu ministri aicinājuši Krieviju nekavējoties atdot Ukrainai kontroli pār Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kuru Krievijas karaspēks nesen spēcīgi apšaudīja, radot nopietnus draudus kodoldrošībai.

Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, bet tur turpina strādāt Ukrainas personāls.

"Ukrainas personālam, kas atbildīgs par Zaporižjas atomelektrostacijas darbību, jāspēj pildīt savus pienākumus bez draudiem vai spiediena," teikts G7 valstu ārlietu ministru trešdien Berlīnē izplatītajā paziņojumā. G7 ietilpst Francija, Lielbritānija, Itālija, ASV, Kanāda, Japāna un Vācija, kas pašreiz ir grupas prezidējošā valsts.

Kopīgajā paziņojumā norādīts, ka Krievijas kontrole pār AES apdraud reģionu.

G7 valstu ārlietu ministri pieprasīja, lai arī visos citos kodolobjektos Ukrainas starptautiski atzītajās robežās tiek nodrošināta drošība.

Pagājušajā nedēļā Zaporižjas AES tika spēcīgi apšaudīta, bojājot vairākas AES struktūras. Uzbrukumu dēļ nācās slēgt reaktoru.

Tomēr kritiskā infrastruktūra, kā tiek uzskatīts, nav bojāta.

Krievija ir sākusi realizēt plānu, kas paredz atslēgt Zaporižjas AES no Ukrainas energosistēmas un to pieslēgt Krievijas energosistēmai okupētajā Krimā, šonedēļ paziņoja Ukrainas valsts uzņēmuma "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins.