Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Sprādzienos krievu kara lidlaukā Krimā, iespējams, iznīcinātas desmit lidmašīnas

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Sprādzienos krievu kara aviācijas bāzē Krievijas okupētajā Krimas pussalā otrdien iznīcināta aviācijas munīcijas noliktava un aptuveni desmit lidmašīnas, aplēsuši Ukrainas Gaisa spēki.

Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ignats televīzijā šodien pavēstīja, ka Saki militārajā lidlaukā Krimā atradās Krievijas karaspēka lidmašīnas "Su-30 SM", "Su-24", "Il-76" un citi lidaparāti, kas tika izmantoti katru dienu.

Ignats norādīja, ka Krievijas gaisa spēki bez pārtraukumiem patrulē gaisa telpā Ukrainas teritorijā. Neaizlidojot līdz Čūsku salai, viņi pastāvīgi patrulē Melnajā jūrā, mainot tikai lidmašīnas un apkalpes.

Kopumā Krimā ir pieci lidlauki, no kuriem Krievija var pacelt gaisā lidmašīnas un veikt raķešu uzbrukumus Ukrainai, un tas rada lielus draudus, turklāt Krievijai vēl ir desmitiem lidlauku Baltkrievijā un pašā Krievijā, piebilda Ignats.

Viņš norādīja, ka, spriežot pēc pieejamajiem videomateriāliem, sprādzienos cietusi aviācijas munīcija. "Un, ja tur tika iznīcināts vēl ducis lidmašīnu, tad tā būs īsta maza uzvara," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka otrdienas pēcpusdienā militārajā lidlaukā Novofedorivkā atskanēja vairāki sprādzieni. Vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos publicēja video, kuros redzami vismaz divi ugunsgrēka epicentri, un ziņoja, ka dzirdējuši no septiņiem līdz 12 sprādzieniem.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ugunsgrēku izraisījusi vairāku lidmašīnu šāviņu detonācija. Vēlāk kāds avots ministrijā ziņu aģentūrai TASS norādīja, ka lidlaukā esot pārkāptas ugunsdrošības prasības.

Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nav iespējams noskaidro ugunsgrēka cēloni.

Savukārt laikraksts "New York Times", atsaucoties uz augsta ranga Ukrainas militārpersonu, vēsta, ka aiz sprādzieniem lidlaukā okupētajā Krimā, iespējams, stāv Ukrainas spēki.

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņojis, ka Kijiva nav saistīta ar sprādzieniem militārajā lidlaukā Novofedorivkā.