Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Militārais eksperts: Maz ticams, ka Krievija vainos Ukrainu aviācijas bāzes apšaudē Krimā

© AP/Scanpix/Leta

Maz ticams, ka Krievija vainos Ukrainu aviācijas bāzes apšaudē Krimā, saka Nacionālo bruņoto spēku kapteinis Jānis Slaidiņš.

Patlaban nav oficiāli apstiprinātas informācijas, ka uzbrukumu bāzei Krimā veikuši Ukrainas spēki, tāpēc jāsagaida tuvākās dienas, kad varētu sekot plašāka informācija. Vienlaikus ir pilnīgi skaidrs, ka notikušais nav negadījums, jo notikuši vairāki sprādzieni vairākās vietās vienlaicīgi.

Slaidiņš sliecas domāt, ka ir visai maz ticams, ka Krievija vainos Ukrainu aviācijas bāzes apšaudē, jo tad "izslavētā" Krievijas pretgaisa aizsardzība, kas Krievijas plašsaziņas līdzekļos reklamētā kā labākā pasaulē, būtībā tiktu atzīta par neefektīvu.

"Ja tomēr apstiprināsies informācija par Ukrainas organizēto triecienu, tad, iespējams, ka Ukraina ir uzlabojusi savas spējas un tai izdevies palielināt šaušanas attālumu. Ir pat izskanējusi versija, ka Ukraina izmantojusi pretkuģu raķetes, kas pielāgotas triecieniem pa zemes mērķiem. Vienlaikus Krima ir Ukrainas teritorija un tas ir likumīgs mērķis šajā gadījumā," norādīja Slaidiņš.

Tāpat apstiprinoties informācijai par Ukrainas organizētu triecienu, to varētu tulkot kā brīdinājumu Krievijai un ļoti lielu psiholoģisku sasniegumu, jo redzams, ka izveidojās panika un cilvēki steidzās pamest pussalu. "Tas būtu ļoti liels psiholoģisks sasniegums, jo Krimā neviens nejutīsies vairs drošs," norādīja Slaidiņš.

Kopumā situāciju frontē Slaidiņš raksturoja kā "pa amerikāņu kalniņiem - augšā un lejā".

Slaidiņš nav liels optimists par to, ka karadarbība jau drīzumā varētu beigties. Ukraina turpinot izmantot savu taktiku, veicot triecienus pa apgādes ceļiem un taktiski svarīgiem objektiem, bet nav spējuši pāriet plašā pretuzbrukumā.

"Ukraiņu taktiskie panākumi būtībā neietekmē kopējo situāciju absolūti nekādi. Krievija ļoti labi saprot Hersonas nozīmi un tas ir krievu stratēģiskais uzdevums - noturēt šo teritoriju - un viņi darīs visu, lai nepieļautu ukraiņu aktīvus uzbrukumus. Kamēr šis uzbrukums nebūs noticis un ukraiņi nebūs ieguvuši panākumus operacionālajā līmenī, mēs nevaram runāt, ka kaut kas būtiski mainīsies. Es neesmu liels optimists, skatoties uz to, kas notiek karadarbības laukā. Redzam, ka arī austrumos krievi lien uz priekšu," norādīja Slaidiņš.

Slaidņš nevēlējas spekulēt ar minējumiem, vai Ukraina līdz rudenim varētu sarīkot plašu pretuzbrukumu, turklāt jāņem vērā, ka krievi ir dienvidos pastiprinājuši savus spēkus. "Cik tad ukraiņiem ir jāliek pretim dzīvais spēks, lai gūtu pārsvaru kaujas laukā. Izskatās, ka šis uzbrukums tuvākajā laikā nav iespējams," piebilda eksperts.

Lai arī ukraiņi lepojas ar rietumu piegādātajām raķešu artilērijas sistēmām "Himars" un tās ietekmē Krievijas darbības, nav noliedzams, ka pie Doņeckas ukraiņiem ir artilērijas trūkums. Vienlaikus ukraiņiem ir jāturpina nodarīt maksimālus zaudējumus krieviem un jārada neērtības tuvākajā un dziļākajā frontes aizmugurē, norādīja eksperts.

Jau ziņots, ka Krievijas okupētajā Krimas pussalā blakus kūrortpilsētai Saki esošajā krievu kara aviācijas bāzē otrdien atskanējuši sprādzieni un sācies ugunsgrēks.

Sprādzienos gājis bojā viens cilvēks, bet deviņi - ievainoti, paziņojis okupētās Krimas administrācijas Veselības ministrijas preses dienests.

Pirmais sprādziens lidlaukā Saki rajona Novofedorivkas ciematā atskanējis ap plkst.15.20, bet kopumā bijušas dzirdamas desmit eksplozijas. Tika ziņots, ka dega Novofedorivkas kara lidlauka skrejceļš un munīcijas noliktavas.

Novofedorivkas kara lidlauku krievi izmanto Ukrainas Zaporižjas, Mikolajivas un Hersonas apgabala bombardēšanai.

Krievijas Aizsardzības ministrija izskaidroja sprādzienus ar "munīcijas detonāciju". Ukrainas augsta ranga ierēdnis gan paziņojis ASV laikrakstam "The New York Times", ka Ukrainas Bruņotie spēki devuši triecienu šim lidlaukam, izmantojot Ukrainā ražotus ieročus.