Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperte skaidro, kāpēc Latvijā ieradies ASV aizsardzības ministrs

© CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix/Leta

ASV aizsardzības ministra Loida Ostina viesošanās Rīgā mērķis ir ASV simboliska atbalsta paušana Latvijai un Baltijai kopumā, intervijā Latvijas Radio komentēja Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Strūberga.

Viņasprāt, ar šo vizīti ASV kārtējo reizi demonstrē, ka ASV ļoti nopietni uztver atbalstu Baltijas valstīm un NATO vienotību.

Lūgta skaidrot, kāpēc ASV uzskata, ka Latvijas sabiedrībai ir regulāri jāatgādina par savu gatavību sniegt atbalstu Baltijai un pildīt NATO līguma 5.pantu, Strūberga atbildēja, ka šīs konkrētās vizītes mērķauditorija, visticamāk, nav sabiedrība, bet gan augstākā līmeņa valdības pārstāvji.

Pie vietējās sabiedrības pārliecināšanas būs jāstrādā mums pašiem Latvijā, sacīja eksperte, piebilstot, ka sabiedrisko aptauju dati gan norāda uz iedzīvotāju nepietiekamu uzticēšanos NATO līguma 5.panta darbībai.

Strūberga skaidroja, ka gadījumā, ja izaicinātāju acīs zudīs NATO līguma 5.panta kredibilitāte, tad zudīs arī ASV kā lielvaras kredibilitāte.

LATO ģenerālsekretāre atgādināja, ka ASV ir ieinteresēta drošā Eiropā un tajā, lai Krievija neturpinātu savu agresiju plašākās teritorijās.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā viesojas ASV aizsardzības ministrs Ostins. Šodien viņš tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Amatpersonas plāno pārrunāt NATO Madrides samita rezultātus un pieņemto lēmumu īstenošanu, ASV atbalstu Latvijas drošībai un militārā atbalsta turpināšanu Ukrainai. Ostina vizītes laikā plāno apstiprināt ASV apņemšanos aizstāvēt visus NATO sabiedrotos, uzturot pastāvīgu militāro klātbūtni Latvijā un Baltijas reģionā.

Jau rakstīts, ka, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju pie Ukrainas robežām, kā arī Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā, ASV prezidents Džo Baidens 22.februārī paziņoja par ASV lēmumu pastiprināt spēku klātbūtni Eiropā, nosūtot uz Latviju, Lietuvu un Igauniju karavīrus un militāro tehniku. Savukārt jau 23.februārī Latvijā ieradās pirmie ASV karavīri.

Aizvadītā gada nogalē Baidens arī parakstīja ASV Nacionālo aizsardzības autorizācijas aktu 2022. fiskālajam gadam, kurā iekļautā Baltijas Drošības iniciatīva paredz 150 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas valstu aizsardzības spēju attīstībai 2022.gadā.