Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Viens no galvenajiem Krievijas postpadomju ekonomikas reformētājiem Čubaiss izrakstīts no slimnīcas Itālijā

© Reuters/Scanpix/Leta

Viens no galvenajiem Krievijas postpadomju ekonomikas reformētājiem Anatolijs Čubaiss, kurš martā pameta valsti, protestējot pret karu Ukrainā,  atstājis slimnīcu Itālijā un devies uz rehabilitāciju Vācijā, ziņo Itālijas laikraksts "La Repubblica".

Tas vēsta, ka sestdien Čubaiss izrakstīts no slimnīcas Itālijas Sardīnijas salas Olbijas pilsētā, kur viņš tika ievietots jūlija beigās, kad ārsti viņam diagnosticēja Gijēna-Barē sindromu, kas izraisa kontroles zaudēšanu pār ekstremitātēm.

Čubaiss devies uz Frankfurti pie Mainas. Vācijā viņam paredzēta rehabilitācija, raksta "La Repubblica".

Jau ziņots, ka 67 gadus vecais Čubaiss tika hospitalizēts, kad ieradās Itālijā no Kipras. Pēc ievietošanas slimnīcā viņš savu stāvokli raksturoja kā vidēji smagu, bet stabilu.

"La Repubblica" vēsta, ka slimnīcā Čubaisu nopratinājis vietējais prokurors, bet karabinieru specvienības toksikoloģijas eksperti veikuši analīzes, lai noskaidrotu vai viņa organismā nav indes. Par analīžu rezultātiem netiek ziņots.

Čubaiss bieži tiek vainots par to, ka deviņdesmito gadu privatizācijas laikā, kad, būdams vicepremjers, viņš vadīja privatizāciju, ļāvis saraust bagātību nelielai saujiņai magnātu, kamēr miljoniem cilvēku tika atstāti nabadzībā.

No 2008. līdz 2020.gadam Čubaiss bija prezidenta Vladimira Putina radītās Krievijas valsts nanotehnoloģiju korporācijas "Rusnano" vadītājs. Kopš 2020.gada viņš bija Krievijas prezidenta īpašais pārstāvis sakariem ar starptautiskajām organizācijām ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai. Šogad martā viņš atkāpās no šī amata un atstāja Krieviju. Mediji ziņoja, ka šādi viņš rīkojies, jo nepiekrīt Putina lēmumam iebrukt Ukrainā.