Stājies spēkā pamiers starp Izraēlu un Gazas "Islāma džihādu"

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Stājies spēkā pamiers starp Izraēlu un un palestīniešu grupējumu “Islāma džihāds”, ziņo "CNN".

Pamiers stājies spēkā svētdien pulksten 23.30 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku.

Izraēlas armija paziņoja, ka pēdējos triecienus "Islāma džihāda" objektiem Gazas joslā veikusi plkst.23.25.

Paziņojot par pamieru, Izraēlas premjerministra birojs pateicās Ēģiptei par centiem palīdzēt noslēgt pamieru starp abām konfliktējošajām pusēm.

Premjerministra birojs piekodināja, ka, ja tiks pārkāpts noslēgtā pamiera pakts, tad Izraēla ir gatava steidzamības kārtā rīkoties un reaģēt asi.

Paziņojums par pamieru nācis klajā aptuveni 50 stundas pēc konfliktas eskalācijas sākuma, kad Izraēla bija sākusi veikt tā dēvētos preventīvos triecienus pa "Islāma džihādistu" mērķiem Gazas teritorijā. Kopš piektdienas "Islāma džihāds" raidījis simtiem raķešu uz Izraēlu, savukārt Izraēlas bruņotie spēki veikuši gaisa un artilērijas triecienus "Islāma džihāda" objektiem.

Gazas joslā nogalināti 44 cilvēki, viņu vidū - 15 bērni, kā arī 360 cilvēki ievainoti, paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

Savukārt Izraēlā ievainoti trīs un viegli cietis 31 cilvēks, pavēstījušas Izraēlas anatpersonas.

Šī ir lielākā vardarbība, kāda uzliesmojusi starp Izraēlu un kaujiniekiem Gazas joslā kopš 11 dienu ilgā kara 2021.gada maijā. Toreiz dzīvību zaudēja vairāk nekā 200 palestīniešu un vairāk nekā desmit izraēliešu.

Šoreiz vardarbībai nebija tik plaši mērogi, jo Gazas joslā valdošais palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas", kas bieži saskaņo savas darbības ar "Islāma džihādu", neiesaistījās uzbrukumos Izraēlai.

Izraēla apgalvo, ka tai izdevies neitralizēt visu "Islāma džihāda" militārā spārna augstāko vadību Gazā.

Nav ziņu, ka Izraēlas triecieni būtu bijuši vērsti arī pret "Hamas", kas nozīmētu vardarbības saasināšanos.