Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais "Google" izpilddirektors: ASV un Ķīna būvē kaut ko sliktāku par kodolieroci

© Pixabay

Bijušais "Google izpilddirektors" Ēriks Šmits ir salīdzinājis mākslīgo intelektu ar kodolieročiem jaudas ziņā un brīdinājis par iespējamu katastrofu, raksta portāls "Lrytas".

Pēc Ērika Šmita (Eric Schmidt) domām, tuvākajā nākotnē drošības apsvērumu dēļ Ķīnai un ASV būs jānoslēdz līgums par atturēšanos mākslīgā intelekta jomā, līdzīgi kā kodolbumbu izmēģinājumu aizliegšanai un citu svarīgu līgumu parakstīšanai. 60. gados valstis radīja pasauli, kurā tika novērti "pārsteigumi" un tika panākts uzticības līdzsvars. Pašlaik neviens nestrādā ar šādiem ierobežojumiem mākslīgā intelekta jomā, lai gan tas ir "tikpat nopietni".

"Es esmu ļoti nobažījies, ka ASV, kas pret Ķīnu izturas kā pret korumpētu vai komunistisku valsti, un Ķīna, kas izturas pret Ameriku kā pret neveiksminieku, sēj cilvēkos bažas. Kad jūs sākat kaut ko darīt ar bruņojumu vai apmācību, jūs radāt bažas otra pusē" sacīja Ēriks Šmits.

Eksperts saka, ka tad, kad viņš pirmo reizi pārņēma "Google" vadību , viņš pilnībā nesaprata informācijas spēku. Tagad viņš saskata tehnoloģiju iespējamo kaitējumu, tāpēc aicina tās attīstīt, ņemot vērā cilvēces ētikas standartus un morālās vērtības.

Speciālisti skaidro, ka galvenā mākslīgā intelekta problēma ir nevis tā potenciāls, kas pielīdzināms kodolierocim, bet gan tā izstrādātāju pieļautās kļūdas. Mašīnu algoritmi ir tādi, kādus tos veido cilvēki. Piemēram, rasisti, apzināti vai neapzināti, nosūta savu viedokli tērzēšanas robotiem, kas pēc tam izsaka rasistiskas piezīmes.