Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kurināmā trūkuma dēļ darbu pārtraukusi Gazas vienīgā spēkstacija

© Dmitrijs Suļžics / F64

Gazas joslas vienīgā spēkstacija sestdien pārtraukusi darbu kurināmā trūkuma dēļ, jo pirms piecām dienām Izraēla slēdza preču piegādes palestīniešu anklāvam.

"Gazas vienīgā spēkstacija kurināmā trūkuma dēļ nestrādā," paziņoja elektrības kompānijas preses pārstāvis Mohammeds Tabets.

Spēkstacija nav saņēmusi kurināmā piegādes caur Izraēlu kopš otrdienas, kad valsts slēdz iespēju precēm un cilvēkiem šķērsot robežu ar Gazas joslu.

Elektroapgāde Gazas joslā saruks līdz dažām stundām dienām, teica Tabets.

Gazas elektrības kompānija sestdien paziņoja, ka spēkstacijas slēgšana ietekmēs "komunālos pakalpojumus un būtiskās iekārtas, un pasliktinās humāno situāciju".

2,3 miljoni Gazas joslas iedzīvotāju regulāri piedzīvo elektrības pārrāvumus un pagājušajā nedēļā elektroapgāde bija vidēji desmit stundas dienā, liecina ANO humānās palīdzības organizācijas OCHA dati.

Dīzeļdegviela spēkstacijas darbināšanai ierasti ar kravas automašīnām tiek vesta no Ēģiptes vai Izraēlas, kas anklāva blokādi veic kopš 2007.gada, kad Gazas josla pie varas nāca kaujinieku grupējums "Hamas".

Izraēla par robežpāreju slēgšanu paziņoja pēc tam, kad kaujinieki solīja atriebties par divu augsta ranga palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" līderu aizturēšanu okupētajā Jordānas upes rietumkrastā un viena līdera nogalināšanu.

Grupējums atbildes soļus nebija veicis līdz Izraēla piektdien sāka preventīvus triecienus, uz ko kaujinieki atbildēja ar raķešu palaišanu uz Izraēlu.