Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Nopietni bojāta Zaprorižjes AES slāpekļa-skābekļa stacija, pastāv radiācijas noplūdes risks [papildināts 17:00]

© SCANPIX

Apšaudes rezultātā Krievijas armija nopietni sabojājusi Zaporižjes AES slāpekļa-skābekļa staciju, pastāv ūdeņraža noplūdes un radioaktīvās izsmidzināšanas risks, atsaucoties uz Energoatom, vēsta pravda.com.ua

"Apšaudes rezultātā tika nopietni bojāta slāpekļa-skābekļa stacija. Joprojām pastāv ūdeņraža noplūdes un radioaktīvās izsmidzināšanas risks. Tāpat arī ugunsbīstamība ir augsta," uzsver Energoatom.

Tajā pašā laikā "The Insider" atzīmē, ka Krievijas armija varētu mīnēt Zaporižjes AES vai atomelektrostacijas apkārtni.

Aģentūta LETA informē, ka Kijiva un Maskava vainojusi viena otru par triecieniem AES.

Triecienu rezultātā sabojāta elektrības kabeļa dēļ atslēgts viens no reaktoriem un "joprojām pastāv ūdeņraža un radioaktīvu vielu noplūšanas risks, un ugunsgrēka risks arī ir liels", paskaidroja operatorkompānija.

Apšaudes "ir nopietni apdraudējušas stacijas drošu darbību".

Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, bet tur turpina strādāt ukraiņu personāls. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) šonedēļ atzina situāciju Zaporižjas AES par "nestabilu".

Kijiva apsūdz Krievijas karaspēku par smagā bruņojuma glabāšanu AES.

"Eiropas Savienība (ES) nosoda Krievijas militārās darbības Zaporižjas kodolstacijas apkaimē," sestdien tviterī rakstīja ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

"Tas ir nopietns un bezatbildīgs kodoldrošības noteikumu pārkāpums un vēl viens piemērs, kā Krievija ignorē starptautiskās normas," viņš turpināja, aicinot ļaut IAEA nodrošināt piekļuvi AES.

IAEA ir mēģinājusi nosūtīt savus ekspertus uz AES, bet Ukraina ir noraidījusi tādu iespēju, sakot, ka tas starptautiskās sabiedrības acīs padarīs likumīgu Krievijas okupāciju.

Kā apgalvo Ukrainas puse, Krievijas kodolenerģētikas kompānijas "Rosatom" darbinieki Zaporižjas AES atstājuši neilgi pirms uzbrukumiem, bet Ukrainas darbinieki turpinājuši nodrošināt elektrības ražošanu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Zaporižjas apšaudīšanu nosauca par noziegumu un teroraktu, kā arī pieprasot noteikt stingras sankcijas pret Krievijas atomenerģētikas nozari.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra informēja, ka saistībā ar Zaporižjas AES apšaudīšanu ir sākta pirmstiesas izmeklēšana par kara likumu un paražu pārkāpšanu.

Enerhodaras, kur atrodas AES, mērs Dmitro Orlovs paziņojis, ka Krievijas karaspēks ieročus slēpj starp Zaporižjas AES energoblokiem, kā arī pieļāvis, ka Krievijas spēki ir mīnējuši AES teritoriju.

Ukraiņu darbiniekiem, kas atrodas AES teritorijā, nav iespējams uzbrukumu laikā patverties pagrabos, jo tur slēpjas okupanti.