Ķīna paziņojusi par dialoga pārtraukšanu ar ASV vairākos jautājumos

© Scanpicx

Protestējot pret ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīti Taivānā, Ķīna paziņoja par dialoga pārtraukšanu ar ASV par vairākiem jautājumiem, ziņo portāls "Reuters".

Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka pārtrauc dialogu ar Vašingtonu par militārajiem jautājumiem, klimata pārmaiņām, ka arī pārrobežu noziedzības un narkotiku kontrabandas apkarošanu.

ASV Nacionālās drošības administrācijas pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka Ķīnas sadarbības apturēšana ar ASV vairākos svarīgos jautājumos, tostarp klimata pārmaiņu jautājumā, ir "bezatbildīga", raksta "The Independent".

Kirbijs uzsvēra, ka Ķīna, pārtraucot kontaktus, Ķīna uzskata, ka ar savu rīcību tiek sodīta ASV, bet patiesībā "tā sodīja visu pasauli, klimata pārmaiņas nepazīst ģeogrāfiskas robežas".

"Pasaulē lielākais gāzu piesārņotājs tagad atsakās apspriest svarīgākos soļus, kas tai jāveic, lai risinātu klimata krīzi, kas ietekmē mūsu partnerus, sākot no ūdens līmeņa celšanās Klusā okeāna salās līdz meža ugunsgrēkiem Eiropā," sacīja Baltā nama pārstāvis.

Kirbijs arī atzīmēja, ka kontaktu pārtraukšana militārajā sfērā palielina konfrontācijas iespējamību.

Viņš arī apliecināja, ka ASV turpinās uzturēt militāros kontaktus "augstākajā līmenī" ar Ķīnu, neskatoties uz to, ka Pekina ir apturējusi vairākus sadarbības līgumus.