Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaulē visstraujāk samazinājušās augu eļļas cenas, kas kritušās par 19,2%

© Pixabay

Pārtikas produktu cenas pasaulē jūlijā krasi samazinājušās, kas daļēji skaidrojams ar Ukrainas un Krievijas vienošanos, kas ļaus izvest no Ukrainas ostām graudus, ziņo ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO dati liecina, ka pārtikas cenas pasaulē jūlijā bija par 8,6% zemākas nekā jūnijā, tomēr salīdzinājumā ar 2021.gada jūliju tās augušas par 13,1%.

Lai gan pārtikas cenas pasaulē joprojām ir augstas, to samazinājums reģistrēts jau ceturto mēnesi pēc kārtas.

Mēneša izteiksmē visstraujāk samazinājušās augu eļļas cenas, kas kritušās par 19,2%, sasniedzot desmit mēnešos zemāko līmeni.

Graudaugu cenas jūlijā bija par 11,5% zemākas nekā jūnijā, ko veicināja kviešu cenas kritums, ko FAO daļēji skaidro ar Ukrainas un Krievijas vienošanos, kas panākta ar ANO un Turcijas starpniecību un paredz, ka Krievija atbloķēs Ukrainas Melnās jūras ostas.

Šonedēļ no Ukrainas uz Libānu devās pirmais kuģis ar kukurūzu. Gaidāms, ka piektdien ceļu uz Lielbritāniju, Īriju un Turciju sāks vēl trīs kuģi ar labību.

Kā ziņots, pārtikas produktu cenas pasaulē martā sasniedza visu laiku augstāko līmeni saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kura dēļ radies vairāku izejvielu deficīts.