Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas vēstniecība aicina nosodīt Krievijas viltus referendumu sagatavošanu pagaidu okupētajās teritorijās

© Kaspars Krafts / F64

Ukrainas vēstniecība Latvijā aicina starptautiskos partnerus nosodīt Krievijas veikto viltus referendumu sagatavošanu pagaidu okupētajās Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritorijās Ukrainā.

Izplatītajā paziņojumā vēstniecība arī aicina starptautiskos partnerus apņēmīgi reaģēt uz Krievijas okupācijas iestāžu nelikumīgām darbībām pagaidu okupētajās Ukrainas teritorijās, jo īpaši Hersonas un Zaporižjas reģionos, kas saistīti ar Krievijas pasu piespiedu izsniegšanu Ukrainas pilsoņiem.

Krievijas pases un "referendumi" arī ir Krievijas ieroči, norāda vēstniecībā, uzsverot nepieciešamību turpināt smago ieroču piegādi Ukrainai un ieviest jaunas ekonomiskās sankcijas pret teroristu valsti - Krieviju.

Krievija cenšas uzspiest Krievijas pases Ukrainas pilsoņiem, kuri dzīvo abu minēto apgabalu teritorijās, norāda vēstniecībā, skaidrojot, ka tādējādi Krievija kā agresors cenšas legalizēt okupāciju. Masveida pasu izsniegšana ļauj Krievijas propagandai veicināt uzskatu, ka reģionā it kā dzīvo Krievijas pilsoņi, līdz ar to visas Krievijas darbības būtu "likumīgas".

"Otrkārt, pasu reģistrācija nodrošina krieviem datus, kuri pēc tam tiks izmantoti pseidoreferendumu sagatavošanā," norāda Ukrainas vēstniecības Latvijā pārstāvji.

Pateicoties ukraiņu masveida pretestībai pagaidu okupētajās teritorijās, krievu okupanti nespēja noturēt tūlītējus pseidoreferendumus, kā tas notika 2014.gadā Krimā, bet Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma priekšvakarā dienvidos šie mēģinājumi atkal pastiprinājās.

Kremlis jau pavasarī mēģinājis organizēt tā sauktos referendumus, bet tad tas izgāzās vietējo iedzīvotāju atbalsta trūkuma dēļ. Krievu karaspēks uzskatīja, ka ukraiņi viņus sagaidīs ar ziediem, bet tā vietā saskārās ar vietējo iedzīvotāju pretošanos un partizānu kustības pretestību, kas pastiprinājās Hersonas un Zaporižjas apgabalos, norāda vēstniecībā.

"Ukraiņi pagaidu okupētajās teritorijās vēlas dzīvot Ukrainā. Piemēram, mūsu skolotāji atsakās sadarboties ar iebrucējiem, tāpēc okupācijas iestādes ir spiestas vest skolotājus no Krievijas," teikts paziņojumā, norādot, ka pat skolotāji no okupētās Krimas nesteidzas doties uz Hersonu.

Sagatavojot viltus referendumus, krievu okupācijas pārvaldes iestādes veic arī represijas pret civiliedzīvotājiem, pielietojot spīdzināšanu un nolaupīšanu. Pēc Melitopoles mēra Ivana Fjodorova domām, tikai šajā pilsētā vien pašlaik nebrīvē atrodas 20 cilvēki.

Kā ziņots, Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas analītiķi iepriekš līdzīgi norādījuši, ka ir lielā mērā ticami, ka visās nesen okupētajās teritorijās Ukrainas dienvidos Krievijas ieceltās varasiestādes pakļautas pieaugošam Maskavas spiedienam gatavoties referendumu sarīkošanai vēlāk šogad par pievienošanos Krievijai.