Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Skandalozs pētījums atklāj "Wikipedia" ietekmi uz tiesu lēmumiem

© Pixabay.com

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieki veica eksperimentu, kurā tiesību zinātņu studentes uzrakstīja vairāk nekā 150 jaunus "Wikipedia" rakstus, lai noskaidrotu, kā tie ietekmē tiesas lēmumus, vēsta pravda.com.ua.

Puse no rakstiem tika augšupielādēti internetā, kur tos varēja izlasīt tiesneši, sekretāri, juristi u.c. Otra puse nebija pieejama internetā, lai noskaidrotu, vai tiek pieminēti arī gadījumi, kuri nav atrodami internetā.

Pētnieki vēlējās izpētīt, vai lietas no "Wikipēdijas" tiks pieminētas kā precedenti tiesu lēmumos un vai tajos ietvertais pamatojums atkārtos "Wikipēdijas" lapu saturu.

Izrādījās, ka raksta pieejamība "Wikipēdijā" palielināja lietas citēšanu par vairāk nekā 20%. Visbiežāk šie raksti tika izmantoti zemāku instanču tiesās, kurām ir liela slodze.

"Wikipedia ietekmē gan to, ko tiesneši citē, gan to, kā viņi raksta savus lēmumus, " saka Neils Tompsons, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Datorzinātņu un mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks.

Pētnieki arī atzīmē, ka viņu iegūtie rezultāti iezīmē svarīgu valsts politikas problēmu.

"Tas, ka tiesneši vai viņu darbinieki izmanto "Wikipēdiju", ir daudz vairāk satraucoši, ja informācija, ko viņi tur atrod, nav uzticama, " saka Tompsons.