Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

"Sadedzināja dzīvus". Noskaidrots, ar kādiem ieročiem nogalināti karagūstekņi Olenivkā

© SCANPIX/AP

Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Krievija zmantojuši termobariskos ieročus ukraiņu karagūstekņu masveida sodīšanai Olenivkā.

Tas teikts starptautiskās izlūkošanas kopienas materiālos .

Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Krievija sarīkoja ukraiņu kaujinieku slaktiņu, lai apsūdzētu Ukrainu apzinātā HIMARS lietošanā un vienlaikus diskreditētu amerikāņu MLRS. Bet viņi to darīja neprofesionāli, jo viņi nezina, kā šīs sistēmas darbojas, norāda UNIAN.

Materiāla autori vērš uzmanību, ka ēka Olenivkā ir mūrēta no betona ķieģeļiem ar skārda jumtu. HIMARS uzbrukuma gadījumā sienas būtu izlauztas, griesti iegāzušies, izrauta armatūra. Taču galvenais pierādījums tam, ka tā nebija GMLRS raķete, ir trieciena krātera neesamība.

Ja Olenivkai būtu trāpījusi GMLRS raķete, tad iekšā nebūtu apdegumu... Sprādziens visus būtu saplosījis, nevis sadedzinājis dzīvus kā to dara termobāriskie ieroči.

Termobāriskie ieroči ir ieroči, kas vispirms izveido degvielas (aerosola) mākoni un pēc tam to uzspridzina ar detonatoru palīdzību. Detonācijas vilnim un sprādziena vilnim tilpumsprādziena gadījumā piemīt sevišķi liela iznīcinoša iedarbība, turklāt aerosola mākonis var iekļūt telpās, tranšejās, bunkuros u.tml. un uzspridzināt tos no iekšpuses.