Ķīnas valsts medijs draud ASV ar lidmašīnas notriekšanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Piektdienas vakarā Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas 80.armijas sociālā tīkla kontā parādījās ieraksts "Gatavojies karam!", un kāda Ķīnas valsts kontrolētā medija žurnāliste ieteica notriekt ASV lidmašīnu, kurā ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensijas Pelosi dosies uz Taivānu. vēsta Lietuvas TV3.

"Ķīnas valsts mediji tikko ierosināja Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijai notriekt Nensijas Pelosi lidmašīnu, ja tā dosies uz Taivānu. Tas būtu tiešs kara pieteikums, " tviterī ierakstīja ASV senatore Mārša Blekbērna.
Pelosi paredzētās vizītes laikā Taivānā Ķīna rīkos militārās mācības apkārtējos rajonos, tostarp Fudzjanas reģionā.

ASV prezidentam Džo Baidenam un Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam ceturtdien bijusi vairāk nekā divas stundas ilga telefonsaruna, kurā Sji brīdinājis ASV līderi "nespēlēties ar uguni" attiecībā uz Taivānu, atsaucoties uz Ķīnas valsts medijiem, vēsta LETA.

"Tie, kas spēlējas ar uguni, galu galā apdegs," Sji sacīja Baidenam, atsaucoties uz Taivānu, ziņo valsts ziņu aģentūra "Siņhua". "Es ceru, ka ASV puse to pilnībā saprot."

"Ķīnas valdības un tautas nostāja Taivānas jautājumā ir konsekventa," teicis Sji. "Tā ir vairāk nekā 1,4 miljardu ķīniešu stingra griba stingri aizsargāt Ķīnas nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti."

Tā bija Baidena piektā saruna ar Sji kopš viņa kļūšanas par prezidentu pirms pusotra gada, starp abām valstīm pieaugot neuzticībai tirdzniecības kara un Taivānas saspīlējuma apstākļos.

Šobrīd starp Pekinu un Vašingtonu valda spriedze sakarā ar Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi iespējamo ceļojumu uz Taivānu, ko Pekina uzskata par provokāciju.

Pasaulē

Francijas un ASV autobūves uzņēmums "Stellantis" otrdien brīdināja, ka varētu apturēt ražošanu Lielbritānijā, ja jaunā valdība nespēs sniegt lielāku atbalstu pārejā uz elektrisko automobiļu ražošanu.