Šoigu vārdi, kas izraisīja emociju vētru: ko viņš īsti gribēja pateikt?

© SCANPIX/AFP

Internetā plaši izplatīts video, kurā redzams Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu paziņojums, ka Padomju Savienība tiks atjaunota.

Publiskajā telpā ne reizi vien izskanējuši minējumi, ka Krievijas karš pret Ukrainu ir solis pretī PSRS atjaunošanai.
Tāpēc S. Šoiga saīsinātais paziņojums lielai daļai interneta lietotāju varētu šķist kā apliecinājums Kremļa ambīcijām, raksta amerikāņu nedēļas izdevums "Newsweek". S. Šoigu runā dzirdami šādi vārdi: "Tas viss ir īslaicīgi, mūsu tauta atkal būs liela un varena. Atkal būs Padomju Savienība, neviens nekur nebrauks, un mēs dzīvosim mierā."
Video, kurā dzirdami S. Šoigu skandalozie vārdi, sāka izplatīties šonedēļ. Ar to sāka dalīties dažādi cilvēki, sākot no parastajiem interneta lietotājiem līdz žurnālistiem vai ierēdņiem. Piemēram, ar ierakstu dalījās arī bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols.
"Newsweek" gan raksta, ka, lai gan internetā klejojošā S. Šoigu runa ir patiesa, taču tā izvilkta no konteksta. Krievijas ministrs šo frāzi nepateica Ukrainas kara kontekstā - patiesībā viņš runāja par pagātnes notikumiem. Pilnajā video esot redzams, ka S. Šoigu stāsta par 1991.-1992. gada notikumiem. Tieši runājot par Krievijas vadības noskaņojumu, kas valdīja 1992. gadā, viņš izteica frāzi, kas šokēja sociālo tīklu lietotājus. "Toreiz, esmu pārliecināts, īpaši mana paaudze, mēs bijām pilnīgi pārliecināti, ka tas viss ir īslaicīgi, ka mūsu tauta atkal būs liela un varena, ka atkal būs Padomju Savienība un neviens nekur nebrauks - mēs visi dzīvo mierā un harmonijā,” sacījis S. Šoigu.

Svarīgākais