Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ko darīs Rietumi, ja Putins īstenos kodoldraudus? ASV profesors ir visai skeptisks

© Pixabay.com

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir draudējis vajadzības gadījumā izmantot kodolieročus .

Ričards C. Betss, Ņujorkas Kolumbijas universitātes Kara un miera pētījumu institūta profesors, izdevumā "Foreign Affairs" raksta, ka ASV jābūt gatavām šādai iespējai, un izklāstīja trīs scenārijus iespējamai ASV reakcijai.

"Rietumu novērotāji nepievērš lielu uzmanību Putina izteikumiem par kodolieroču izmantošanu, uzskatot tos par retoriskiem," saka Bets. Viņš atzīmē, ka kodolieroču izmantošanas iespējamība ir ļoti maza. Taču tas nenozīmē, ka šos draudus vajadzētu ignorēt.
Betss uzskaita trīs iespējamās Rietumu atbildes gadījumā, ja Krievija īstenos kodoluzbrukumu Ukrainai. Viņaprāt, varētu būt verbāls nosodījums, uzbrukums vai kodolieroča izmantošana. Tajā pašā laikā viņš atzīmē, ka "visas šīs alternatīvas ir nepareizas".

"Visticamāk, ka Krievijas kodoluzbrukuma gadījumā ASV politikas veidotāji izvēlēsies vājāko iespējamo atbildi - "nosodīt Krievijas darbību un ieviest kaut kādas neizmantotas ekonomiskās sankcijas bez militāras darbības," prognozē Betss. Viņš piebilda, ka "tas būtu signāls Maskavai, ka tai ir rīcības brīvība veikt militāras darbības, tostarp turpināt izmantot kodolieročus Ukrainas spēku iznīcināšanai, kas principā novedīs pie Krievijas uzvaras".

Savukārt, ja NATO nolemtu veikt pretuzbrukumu no Ukrainas, tā varētu izmantot konvencionālos vai kodolspēkus, raksta Betss.

Pēc Betsa domām, ja ASV kodolieroči tiks izmantoti pret Krievijas karaspēku Ukrainā, tas var novest pie zaudējumiem valsts aizstāvju vidū. Otra problēma ir tā, ka Krievijai ir lielāks taktisko kodolieroču arsenāls nekā ASV. Lai saglabātu priekšrocības, ASV vadītājiem būs jāapsver stratēģisko spēku izmantošana. Mazāk bīstama reakcija uz uzbrukumu būtu gaisa kampaņas uzsākšana, izmantojot parasto munīciju pret Krievijas militārajiem objektiem un sauszemes spēku mobilizācija iespējamai dalībai karā Ukrainā.

Taču turpmāku Kremļa draudu gadījumā Vašingtonai vajadzētu skaidri un spēcīgi atgādināt Putinam, ka Krievija ir pilnībā neaizsargāta pret kodolatriebību.