Britu dzelzceļa satiksmē valda haoss; darbinieki atkal streiko

© AFP/Scanpix/Leta

Mēnesi pēc pēdējo 30 gadu laikā plašākā streika Lielbritānijā trešdien jaunā streikā piedalās apmēram 40 000 britu dzelzceļa darbinieku.

Streikotāji pieprasa labāku atalgojumu un darba apstākļus.

Streika laikā kursē tikai piektā daļa vilcienu, radot satiksmes haosu, jo īpaši sastrēgumu stundas laikā. Daudzi sabiedriskā transporta pasažieri palikuši mājās.

Londonas metro un autobusi kursē ierastā režīmā, bet ātrvilcienu kompānija "Eurostar" samazinājusi reisu skaitu, lai gan tās darbinieki nepiedalās streikā.

Dzelzceļa darbinieku arodbiedrības RMT ģenerālsekretārs Miks Linčs uzstāj, ka streiki ir nepieciešami, jo darbinieku algu pieaugums neatbilst gada inflācijai Lielbritānijā, kas pašlaik ir 9,4%, bet tiek prognozēts tās pieaugums.

Arodbiedrība informē, ka dzelzceļa tīkla operators "Network Rail" nav uzlabojis savu iepriekšējo piedāvājumu algu kāpumam un arī dzelzceļa kompānijas nav izteikušas jaunu piedāvājumu.

Jūnijā RMT organizēts trīs dienu streiks gandrīz paralizēja dzelzceļa tīkla darbību Lielbritānijā.

Gaidāms, ka dzelzceļa satiksme valstī atjaunosies ceturtdienas rītā.

40 gados augstākā inflācija, kas turpina pieaugt, un dzīves dārdzības krīze ir galvenie jautājumi ārlietu ministres Lizas Trasas un bijušā finanšu ministra Riši Sunaka cīņā par Konservatīvās partijas līdera un premjerministra Borisa Džonsona pēcteča amatu.

Svarīgākais