ES līdz gada beigām palielinās reversās gāzes piegādes Ukrainai

© f64.lv, Kaspars Krafts

Eiropas Savienība (ES), atbalstot Ukrainu enerģētikas jomā, ir nodomājusi līdz gada beigām palielināt reversās gāzes piegādes Ukrainai, otrdien Briselē paziņoja ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone.

"Mēs esam pastāvīgā kontaktā ar ES enerģētikas platformu, kā arī ar divām enerģētikas grupām [gāzes iepirkšanā]. Ukraina kopā ar Moldovu un Gruziju varēs izmantot kopīgu gāzes, sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) un ūdeņraža iepirkumu priekšrocības. Kopā ar valstīm, kuras robežojas ar Ukrainu, mēs palielināsim reverso [gāzes] piegāžu apjomus starp ES un Ukrainu līdz šī gada beigām, un mēs esam gatavi veicināt šo tīklu pagarināšanu," atzīmēja Simsone preses konferencē pēc ES valstu enerģētikas ministru tikšanās ar Ukrainas enerģētikas ministru Hermanu Haluščenko.

Komisāre atgādināja, ka Ukrainā atrodas lielākās gāzes glabātavas Eiropā un pušu kopīgās interesēs ir tās izmantot, lai nodrošinātu gāzes piegāžu drošību. Viņa sacīja, ka jau drīz jauni ES noteikumi par gāzes glabātavām tiks integrēti Enerģētikas savienības dokumentos.

"Mēs un dalībvalstis arī palīdzam Ukrainai bojātā [enerģētikas] aprīkojuma atjaunošanā vai remontā. Jauni agregāti šim nolūkam tiek iepirkti par Ukrainas Enerģētikas atbalsta fonda līdzekļiem, kas izveidots Enerģētikas savienības ietvaros," sacīja Simsone.

Haluščenko apstiprināja, ka Ukrainai ir interese par šādu sadarbību enerģētikā ar ES.

"Uz šodienu mums ir vislielākās [gāzes] glabātavas Eiropā. Mēs varam jau tagad uzņemt vairāk nekā 20 miljardus kubikmetru gāzes Ukrainas glabātavās, kas atrodas valsts rietumu daļā un ir pilnīgi drošas. Es gribu pateikties ES un dalībvalstīm par palīdzību un atbalstu Ukrainas enerģētikas sektoram. Mēs sākām saņemt nepieciešamo aprīkojumu no mūsu draugiem jau dienu pēc kara sākuma. [Ukrainas Enerģētikas atbalsta] fonds ir ļoti svarīgs. Ar to mēs varam atjaunoties ātrāk nekā tad, ja to darītu patstāvīgi," uzsvēra Ukrainas enerģētikas ministrs.

Briselē otrdien notika ES enerģētikas ministru ārkārtas sanāksme, kurā tika apstiprināta dalībvalstu vienošanās par ārkārtas plānu dabasgāzes taupīšanai, kura mērķis ir mazināt Krievijas gāzes piegāžu iespējamas pilnīgas pārtraukšanas ietekmi.

Neformālās pusdienās Haluščenko pastāstīja saviem ES kolēģiem par Ukrainas pieredzi, tai pretojoties Krievijas provokācijām un uzbrukumiem enerģētikas jomā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais