Ēģiptiešu kristieši protestē

Vardarbīgas sadursmes starp Ēģiptes policiju un koptu kristiešiem naktī uz pirmdienu notikušas gan galvaspilsētā Kairā, gan Aleksandrijā, kur Jaungada naktī sarīkota eksplozija pie vienas no baznīcām prasīja 21 cilvēka dzīvību. Koptu kristieši pieprasījuši objektīvu terora akta izmeklēšanu un aicinājuši Ēģiptes varas iestādes garantēt viņu drošību.

Vairāk nekā 1000 koptu kristiešu, lielākoties jauniešu, bija pulcējušies Kairas Svētā Marka katedrālē, kur atrodas patriarha Šenoudas III rezidence, un piedāvāja patriarham aizstāvību, vēsta Reuters. Šie cilvēki uzbrukuši gan musulmaņu kopienas pārstāvjiem, gan Ēģiptes valdības ministriem, kuri bija ieradušies izteikt līdzjūtību par notikušo terora aktu.

AFP, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēsta, ka protestētāji ar akmeņiem nomētājuši Ēģiptes ekonomiskās attīstības ministru Osmanu Mohammedu Osmanu un skandējuši iekšlietu ministru aizskarošus lozungus. Pievakarē koptu kristieši mēģinājuši sarīkot nesankcionētu demonstrāciju Kairas ielās, kas beigusies ar sadursmēm ar policiju. Ēģiptes mediji vēsta, ka tajās ievainoti vismaz 40 policistu, cietuši arī protestētāji, ievērojami postījumi nodarīti rajonā esošajiem veikaliņiem un kafejnīcām. Līdzīgi notikumi attīstījušies Aleksandrijā, kur policija bijusi spiesta lietot asaru gāzi, lai izklīdinātu tūkstošiem kristiešu, kuri centušies iekļūt baznīcā, kurā notika Jaungada terora akts, bet pēc tam demolējuši veikalus un dedzinājuši atkritumu kastes tuvējās ielās.

Vakar Ēģiptes policija paziņojusi, ka no 17 aizturētajiem, kuri tika turēti aizdomās par saistību ar terora aktu, turpinās septiņu cilvēku pratināšana. Reuters, atsaucoties uz avotiem Ēģiptes drošības struktūrās, ziņo – izmeklētāji ir pārliecināti, ka terora akts, kuru veica spridzinātājs pašnāvnieks, plānots aiz valsts robežām. Svētdien uzstājoties televīzijā, to pašu apgalvoja 82 gadus vecais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks, kurš uzsvēris, ka šis terora akts ir uzbrukums visiem ēģiptiešiem, nevis tikai kristiešiem, kuru ir aptuveni 10% no valsts 79 miljoniem iedzīvotāju.

Reuters norāda, ka pagaidām neviens atbildību par Aleksandrijā notikušo terora aktu nav uzņēmies, taču pērnā gada novembrī kāds irākiešu grupējums, kas saistīts ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, aicināja veikt uzbrukumus koptu kristiešiem. Līdzīgs aicinājums pirms divām nedēļām izskanējis vienā no islāmistu radikāļu interneta vietnēm, turklāt tajā bija uzsvērts, ka uzbrukumi rīkojami ap 7. janvāri, kad kopti svinēs pareizticīgo Ziemassvētkus. Vakar tika apstiprināts, ka patriarhs Šenouda III neatteiksies no svētku dievkalpojuma vadīšanas.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais