Slovākijas mazpilsētā izceļas konflikts par ielas nosaukumu maiņu

© pexels.com

Varīnas pilsētiņas domes deputāti noraidījuši prokuratūras prasību pārdēvēt vienīgo ielu Slovākijā, kas joprojām nes kādreizēja klerikāli fašistiskā režīma vadītāja monsinjora Jozefa Tiso vārdu.

Par ielas pārdēvēšanu balsoja tikai viens domes deputāts.

Tagad šī lieta varētu nonākt tiesā, kamēr pilsētiņas dome vēlas šajā jautājumā rīkot vietējo referendumu.

Konflikts, kurā iesaistīta nelielā Žilinas apgabala pilsētiņa, ilgst jau labu laiku.

Pērn, pamatojoties uz ekstrēmisma apkarošanas likumu, Varīnas domes deputātiem par atteikšanos mainīt ielas nosaukumu tika izvirzītas apsūdzības, taču vēlāk īpašais prokurors tās atcēla.

Tiso laikā no 1939. līdz 1945.gadam bija pēc toreizējās Čehoslovākijas iznīcināšanas nacistu izveidotās Slovākijas satelītvalsts prezidents.

1945.gadā pēc nacistu padzīšanas viņš tika apcietināts un notiesāts par valsts nodevību un kara noziegumiem. 1947.gadā Tiso tika sodīts ar nāvi, pakarot.

Neskatoties uz to galēji labējie un zināmas katoļu aprindas viņu joprojām uzskata par varoni.

Tiso vadītā klerikāli fašistiskā režīma laikā 70 līdz 90 tūkstoši Slovākijas ebreju, tostarp visas 25 Varīnā dzīvojošās ģimenes, tika deportēti uz nacistu koncentrācijas nometnēm noslepkavošanai.

Slovākija bija vienīgā Eiropas valsts Otrā pasaules kara laikā, kas nacistiskajai Vācijai maksāja par atbrīvošanu no ebrejiem.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais