Švarcenegers pēdējā darba dienā demonstrē žēlsirdību

Pēdējā dienā pirms Kalifornijas gubernatora amata atstāšanas Arnolds Švarcenegers izmantojis savas tiesības, samazinot tiesas noteiktos sodus vairākiem noziedzniekiem, to vidū bijušajam štata asamblejas spīkera dēlam.

Vakarrīt zvērestu jau devis jaunais Kalifornijas gubernators, demokrāts Džerijs Brauns, kurš šo amatu ieņēma no 1975. līdz 1983. gadam.

AP vēsta, ka savā pēdējā darbadienā svētdien A. Švarcenegers demonstrējis žēlsirdību. Viņš pieņēmis lēmumu par līdzdalību slepkavībā notiesātajam Estebanam Nunjesam tiesas piespriesto 16 gadu cietumsodu samazināt līdz septiņiem gadiem. Tiesa, šis solis sabiedrībā izraisījis pretrunīgu reakciju, jo E. Nunjess ir pazīstama vietējā politiķa dēls, turklāt tiesas prāvā noskaidrojās, ka viņš kopā ar saviem draugiem ne reizi vien uzbrukuši cilvēkiem, līdz viens šāds kautiņš beidzies ar slepkavību. Otru A. Švarcenegera parakstīto rīkojumu par soda mīkstināšanu sabiedrība uzņēmusi ar atzinību. Sārai Kruzanai, kura nošāva savu suteneru, tiesa 1994. gadā bija piespriedusi mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz pirmstermiņa atbrīvošanu, bet tagad tas aizstāts ar 25 gadu cietumsodu ar šādām tiesībām.

"Galvenais darbā, kuru es darīju šos septiņus gadus, ir strādāt ar kaisli. Es vienmēr uzskatīju: neko nevajag darīt tikai par naudu, darīt vajag to, pret ko tu izjūti kaisli," rezumējot savu pieredzi gubernatora darbā, sacījis 63 gadus vecais A. Švarcenegers. Kalifornieši augstu novērtējuši viņa aktīvo rīcību vides aizsardzības jomā un samērā liberālo politiku, taču A. Švarcenegers kritizēts par nespēju risināt ekonomiskos jautājumus, kā dēļ Kalifornija pašlaik esot faktiski uz bankrota sliekšņa. Par savu nākotni A. Švarcenegers izteicies diezgan miglaini, pieļaujot iespēju, ka varētu atsākt kinoaktiera karjeru.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais