Apšaudē Irākā nogalināti deviņi tūristi

© Reuters/Scanpix/Leta

Pēc deviņu civiliedzīvotāju nogalināšanas trešdien artilērijas apšaudē Irākas Kurdistānas autonomajā reģionā Irāka atsaukusi uz konsultācijām savu pilnvaroto lietvedi Turcijā.

Artilērijas apšaude tika vērsta pret parku Parahas ciematā, kas atrodas pie Turcijas robežas.

Vairākums nogalināto bija irākiešu tūristi, viņu vidū arī bērni, bet 23 cilvēki ievainoti, paziņoja vietējās amatpersonas. Tās apšaudē vainoja Turcijas bruņotos spēkus, kas nereti veic militārās operācijas pret Turcijas kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem, kuri bāzējas Irākas Kurdistānā.

Savukārt Turcijas Ārlietu ministrija apgalvoja, ka apšaudi sarīkojusi "teroristu organizācija", ar to domājot PKK, un mudināja Bagdādi neizplatīt paziņojumus, kurus ietekmējusi "teroristu propaganda".

Irākas premjerministrs Mustafa al Kadimi tviterī ierakstījis, ka "Turcijas bruņotie spēki pastrādājuši klaju Irākas suverenitātes pārkāpumu".

Irāka arī atsaukusi uz konsultācijām savu pilnvaroto lietvedi Ankarā, savukārt uz Irākas Ārlietu ministriju sniegt paskaidrojumus izsaukts Turcijas vēstnieks.

PKK kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis bruņotais konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības. Līdzīgi Turcijai, gan ASV, gan Eiropas Savienība PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

Svarīgākais