Vācijas valdība: Turbīnas trūkumu Krievija izmanto kā attaisnojumu gāzes piegāžu ierobežošanai

© Scanpicx

Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka Krievija turbīnas neesamību izmanto kā attaisnojumu gāzes piegāžu ierobežošanai pa cauruļvadu "Nord Stream".

"Es vēlētos uzsvērt, ka, saskaņā ar mums pieejamo informāciju, tas ir attaisnojums no Krievijas puses," žurnālistiem sacīja Vācijas Ekonomikas ministrijas preses pārstāve, atbildot uz jautājumu par dabasgāžu piegāžu samazinājumiem.

"Mēs darām visu iespējamo, lai likvidētu šo Krievijas puses attaisnojumu," norādīja preses pārstāve.

Jau ziņots, ka plānoto tehniskās apkopes darbu dēļ 11.jūlijā uz desmit dienām apturēta gāzes piegāde no Krievijas uz Vāciju pa cauruļvadu "Nord Stream", kas izbūvēts pa Baltijas jūras gultni. To plānots atjaunot ceturtdienas, 21.jūlija, rītā.

Savukārt jūnija vidū Krievijas dabasgāzes gigants "Gazprom" paziņoja, ka gāzes piegādes pa "Nord Stream" tiek būtiski samazinātas, jo sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas izteikušās, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ.

Pirms plānotās tehniskās apkopes sākuma "Nord Stream" darbojās ar 40% jaudas.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien pavēstīja, ka dabasgāzes piegādes pa "Nord Stream" jūlija beigās var tikt samazinātas līdz piektdaļai šī cauruļvada jaudas, jo mēneša beigās uz apkopi paredzēts sūtīt vēl vienu turbīnu.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais