Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Godalgotam irāņu kinorežisoram piespriests sešus gadus ilgs cietumsods

© AP/Scanpix/Leta

Starptautiski godalgotajam irāņu kinorežisoram Džafaram Panahi, kurš tika aizturēts pagājušajā nedēļā, jāizcieš sešu gadu cietumsods, kas viņam tika piespriests 2010.gadā par atbalstu pretvaldības demonstrācijām, otrdien paziņoja Irānas tieslietu institūcija.

"Panahi 2010. gadā tika piespriests sešu gadu ieslodzījums", un viņš nogādāts Teherānas Evinas cietumā, lai šo sodu izciestu, žurnālistiem sacīja tieslietu institūcijas pārstāvis Masuds Setaješi.

2010.gadā Panahi tika aizturēts, jo pauda atbalstu pretvaldības demonstrantiem, un viņam tika piespriests sešu gadu ieslodzījums par "propagandu pret valsts iekārtu". Tomēr pēc nebrīvē pavadītiem diviem mēnešiem Panahi tika nosacīti atbrīvots. Viņam uz divdesmit gadiem tika noteikts aizliegums režisēt filmas, rakstīt filmu scenārijus un atstāt valsti.

62 gadus vecais Panahi tika aizturēts 11.jūlijā, kad bija ieradies prokuratūrā, lai pieprasītu informāciju par kinorežisoru Mohamadu Rasulofu, kurš ir aizturēts par valdību kritizējošiem ierakstiem sociālajos tīklos. 2020.gadā Rasulofa režisētajai filmai "Nav ļaunuma" tika piešķirta Berlīnes kinofestivāla galvenā balva "Zelta lācis".

Maijā Panahi un Rasulofs parakstīja atklātu vēstuli, kurā nosodīja vairāku kinorežisoru aizturēšanu Irānā.

Par spīti aizliegumam, Panahi turpināja veidot filmas. 2015.gadā viņa režisētajai filmai "Taxi" tika piešķirta Berlīnes kinofestivāla galvenā balva "Zelta lācis" 2018.gadā Kannu festivālā par labāko scenāriju tika atzīts Panahi sarakstītais scenārijs filmai "Trīs sejas".