Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19 gadījumu skaits Eiropā sešu nedēļu laikā trīskāršojies; PVO aicina valdības nekavējoties rīkoties

© Pixabay

Covid-19 gadījumu skaits Eiropā sešu nedēļu laikā trīskāršojies, un tas reģiona veselības sistēmām gada atlikušajā daļā var radīt milzīgus izaicinājumus, otrdien brīdināja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge.

"Mans vēstījums valdībām un veselības institūcijām ir - rīkojieties tūlīt, lai sagatavotos nākamajiem mēnešiem," sacīja PVO amatpersona. "Tieši šobrīd Dienvidu puslodē, kur ir ziema, ir ļoti aktīva gripas sezona, kas līdzās Covid-19 turpina spiedienu uz veselības sistēmām."

"Mēs, visticamāk, pieredzēsim līdzīgu scenāriju Ziemeļu puslodē, kad pienāks rudens un ziema. Ja veselības iestādes rīkosies tagad, tās var mazināt gaidāmās problēmas sabiedrībā, arī attiecībā uz veselības jomas darbinieku trūkumu, pārslogotām veselības sistēmām, uzņēmumu grūtībām un haosu ceļošanas jomā."

Aizvadītajā nedēļā ziņots par trim miljoniem jaunu Covid-19 gadījumu, tiesa, sasirgušo skaits, kas nonākuši intensīvās aprūpes nodaļās, ir relatīvi zems, sacīja Klūge.

Cilvēkiem atgriežoties no vasaras atvaļinājumiem, darbu atsākot skolām, līdz ar vēsāku laiku cilvēkiem sākot socializēties telpās, jauno inficēšanās gadījumu skaits var pieaugt, savas bažas ieskicēja Klūge.

Lai sagatavotos, valstīm ir jāaktivizē vakcinācijas kampaņas, jāatbalsta masku valkāšana, jāstiprina laboratoriju jaudas, jāprioritizē kontaktu izsekošana, jāstiprina infekcijas kontroles pasākumi visās veselības aprūpes iestādēs.

"Tas vien, ka masku valkāšanas prasība nav obligāta, nenozīmē, ka tās ir aizliegtas," norādīja Klūge.

PVO Eiropas reģions aptver teritorijas no Grenlandes līdz Krievijas Klusā okeāna krastam un tajā iekļautas kā Vidusāzijas valstis, tā Turcija un Ukraina.