"Gazprom" nevarot garantēt "Nord Stream" drošu darbību

© Freepik

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" trešdien paziņojis, ka nevar garantēt cauruļvada "Nord Stream" drošu darbību un nezina, vai no remonta Kanādā izdosies saņemt atpakaļ svarīgu turbīnas dzinēju.

"Gazprom" plānoto tehniskās apkopes darbu dēļ pirmdien uz desmit dienām apturēja gāzes piegādi no Krievijas uz Vāciju pa cauruļvadu "Nord Stream", kas izbūvēts pa Baltijas jūras gultni.

Gāzes plūsmu paredzēts atjaunot 21.jūlija rītā, taču Vācijas amatpersonas bažījas, ka tas var arī nenotikt.

Turbīnas dzinējam tiek veikts remonts Vācijas rūpniecības koncerna "Siemens" Kanādas meitasuzņēmumā.

""Gazprom" nav neviena dokumenta, kas ļautu "Siemens" izvest no Kanādas gāzes turbīnas dzinēju, kas pašlaik tur tiek remontēts," paziņoja "Gazprom".

"Šādos apstākļos nav iespējams izdarīt objektīvu secinājumu par situācijas attīstību un Portovajas kompresoru stacijas drošas darbības garantēšanu," uzsvēra Krievijas uzņēmums, norādot, ka šī stacija, kas atrodas netālu no Viborgas Krievijas Ļeņingradas apgabalā, ir būtiska "Nord Stream" darbībai.

Jūnija vidū "Gazprom" paziņoja, ka gāzes piegādes pa "Nord Stream" tiek būtiski samazinātas, jo sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas izteikušās, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ.

Neskatoties uz sankcijām, kas noteiktas Krievijai, un Ukrainas iebildumiem, Kanāda nedēļas nogalē atļāva nogādāt turbīnu Vācijā.

Protestējot pret šo lēmumu, uz Kanādas Ārlietu ministriju pirmdien tika izsaukts Kanādas diplomātiskais pārstāvis.

Ikgadējie "Nord Stream" tehniskās apkopes darbi tika ieplānoti jau sen, taču pastāv bažas, ka "Gazprom" var izmantot šo iespēju, lai pārtrauktu gāzes piegādi