Lietuva un ASV paraksta memorandu par sadarbību enerģētikā

© Reuters/Scanpix/Leta

Lietuvas un ASV Enerģētikas ministrijas parakstījušas memorandu par sadarbības stiprināšanu, Lietuvai cenšoties panākt enerģētisko neatkarību un enerģētikas sektoru padarīt klimatneitrālu.

Memorandu parakstīja Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis un ASV enerģētikas ministre Dženifera Grenholma.

Kā informēja Lietuvas Enerģētikas ministrijā, tas ir pirmais šāds memorands, kuru parakstījušas par enerģētikas politiku atbildīgās ASV un Lietuvas institūcijas.

"Tas nozīmē, ka abas puses apņemas turpināt ciešu sadarbību, lai sasniegtu kopīgos enerģētikas politikas mērķus. Viens no nozīmīgākajiem mērķiem ir vēsturiskās un nenovēršamās enerģētikas sektora pārmaiņas. Mums ir ambiciozi mērķi nākamajiem trīsdesmit gadiem, lai kļūtu ne tikai par pilnīgi enerģētiski neatkarīgu valsti, kura neatkarīgi ražo mums nepieciešamo enerģiju no atjaunīgiem energoresursiem, bet arī par valsti, kura eksportē atlikušo enerģiju uz citām reģiona valstīm," ministrijas paziņojumā citēts Kreivja teiktais.

Viņš paskaidroja, ka ar ASV parakstītā vienošanās "nav sadarbības ar ASV enerģētikas jomā sākums, bet gan rezultāts nepārtrauktai un intensīvai sadarbībai, kas turpinās jau vairākus gadus".

Memorandā minētas konkrētas sadarbības jomas, kas saistītas ar Lietuvas enerģētikas sektora stiprināšanu kiberdrošības jomā, kā arī Lietuvas mērķis līdz 2050.gadam pilnībā pāriet uz atjaunīgo enerģiju.

Tāpat memorandā iekļauti ar klimata pārmaiņām saistīti jautājumi, un ar memorandā ietvertu pasākumu īstenošanu plānots labāk sagatavot enerģētikas sektoru ar klimata pārmaiņām saistītam apdraudējumam.

ASV un Lietuvas parakstītajā memorandā noteikto mērķu sasniegšanā tiks iesaistītas arī ASV Enerģētikas ministrijas paspārnē esošās nacionālās enerģētikas laboratorijas, kuru zinātniskie sasniegumi ir visaugstākie pasaulē.

Parakstītā vienošanās jo īpaši nozīmīga ir esošajā ģeopolitiskajā situācijā, kad Lietuvai jārisina Krievijas kara Ukrainā radītās enerģētikas krīzes sekas, vienlaikus izpildot klimata pārmaiņu mērķus un palielinot enerģētisko neatkarību.