Jaunzēlandes premjerministre kritizē ANO reakciju uz karu Ukrainā

© AFP/Scanpix/Leta

ANO Drošības padome cietusi neveiksmi, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, un būtu jāreformē, paziņojusi Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna.

Ārderna jau sen kritizējusi ANO Drošības padomes pastāvīgo locekļu - Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Krievijas un ASV - veto tiesības un aicinājusi organizāciju reformēt.

ANO neveiksmi Ukrainas jautājumā izraisīja Krievijas veto tiesības Drošības padomē, norādīja Ārderna, uzstājoties ar runu Sidnejā bāzētajā domnīcā "Lowy Institute".

Krievija ir izmantojusi savu vietu padomē, lai ieņemtu "morāli bankrotējušu nostāju pēc morāli bankrotējuša un nelikumīga kara", uzsvēra Ārderna.

Viņa paziņoja, ka Jaunzēlande centīsies panākt reformas ANO Drošības padomē, lai nodrošinātu, ka tās vērtības un nozīme nemazinās.

"Mums ir jāreformē Apvienoto Nāciju Organizācija, lai mums nebūtu jāpaļaujas uz to, ka atsevišķas valstis nosaka savas autonomās sankcijas," uzskata Ārderna.

Krievija ir jāsauc pie atbildības par iebrukumu Ukrainā, uzsvēra premjere.

Viņa aicināja Starptautisko krimināltiesu Hāgā iegūt resursus, kas tai nepieciešami, lai izmeklētu kara noziegumus un ierosinātu lietas.

Jaunzēlande kā trešā puse iesaistīsies Ukrainas lietā pret Krieviju, paziņoja Ārderna.

Taču viņa brīdināja neskatīt pasauli tikai baltās un melnās krāsās un nepieņemt Ukrainas karu kā karu starp Rietumiem un Krieviju vai demokrātijas karu pret autokrātiju un neignorēt citus nopietnus spēlētājus, piemēram, Ķīnu.

"Nepieņemsim, ka Ķīnai kā Drošības padomes loceklei nav nozīmes spiediena izdarīšanā, reaģējot uz teritoriālās integritātes zaudēšanu Krievijas rokās," sacīja Jaunzēlandes līdere.

"Neizolēsim un nepieņemsim, ka tikai demokrātijas pieņem šādu viedokli," viņa piebilda.

Ķīnas pieaugošā ietekme Klusā okeāna reģionā radījusi bažas Rietumos par tās nodomiem. Taču Ārderna norādīja, ka Ķīna sen bijusi spēlētāja reģionā un būtu nepareizi gaidīt, ka suverēnas Klusā okeāna salu valstis izvēlēsies puses.

Pieaugot spriedzei Klusā okeāna reģionā, diplomātijai būtu jābūt spēcīgākajam instrumentam, uzsvēra Ārderna, brīdinot neizolēt lielos spēlētājus, piebilstot, ka joprojām ir jomas, kurās iespējams sadarboties ar Ķīnu, piemēram, tirdzniecība.

Taču Jaunzēlande ir darījusi zināmas savas bažas par Ķīnas rīcību Dienvidķīnas jūrā, Honkongā un izturēšanos pret uiguriem Siņdzjanā, paziņoja Ārderna.

Svarīgākais