Īri balso par ES līgumu

Īrijā šodien notiek atkārtotais referendums par Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līgumu, kura rezultātu ar bažām gaida gan Briselē, gan pārējo dalībvalstu galvaspilsētās.

Eiropas Savienības (ES) lielvaras likušas likmi uz to, ka Īrijas vēlētāji atkārtotajā tautas nobalsošanā tomēr atbalstīs tā dēvēto reformu līgumu, kas ļautu blokam spēlēt ietekmīgāku lomu starptautiskajā arēnā un novērstu kārtējo institucionālo krīzi, kura draud paralizēt tā darbību.

Pozitīvs balsojums likvidētu vienu no pēdējiem šķēršļiem ES lēmumu pieņemšanas procesa uzlabošanai un pastiprinātu spiedienu uz eiroskeptiski noskaņotajiem Čehijas un Polijas prezidentiem, kuri līdz šim atturējušies sekot citu dalībvalstu līderu piemēram un atteikušies parakstīt viņu pārstāvēto valstu parlamentu apstiprinātos līguma ratifikācijas aktus.

Savukārt negatīvs īru balsojums kārtējo reizi bremzēs ES tālākās integrācijas un paplašināšanās procesu, kā arī iedragās gan sabiedrības, gan investoru uzticību, tādējādi vismaz īslaicīgi sašūpojot arī eiro kursu.

"Ir sajūta, ka tas būs "Jā" balsojums," intervijā aģentūrai "Reuters" atzina Eiropas Reformu centra pārstāvis Hugo Breidijs. ""Jā" balsojums ļaus ES uzlabot lēmumu pieņemšanas metodi, īpaši ārpolitikā."

Savukārt ""Nē" balsojums novedīs pie savstarpējām nesaskaņām, rīcībpolitikas paralīzes un, iespējams, pie ES tālākās paplašināšanās iesaldēšanas", piebilda Breidijs.

Ja līgums tiks noraidīts, starp bloka līderiem, viņaprāt, pastiprināsies domstarpības un viņu uzmanība tiks novērsta no tādu steidzamu uzdevumu risināšanas kā efektīva reakcija uz pasaules ekonomisko krīzi un jaunā globālā vienošanās par klimata izmaiņu ierobežošanu.

ES tālākas attīstības plāni var tikt iesaldēti, un blokam radīsies grūtības sevi projicēt kā globālu ekonomisku lielvaru. Pateicoties neskaidrībai par Eiropas nākotni, investori var sākt izpārdot savus eiro krājumus.

Tomēr sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka šoreiz īri līgumu atbalstīs, jo daudzi uzskata, ka ES palīdzējusi valstij labāk pārciest ekonomisko krīzi, kas Īriju skārusi smagāk nekā vairumu citu bloka dalībvalstu.

Tiek prognozēts, ka šogad Īrijas ekonomika saruks par astoņiem procentiem, bet bezdarbnieku skaits varētu pārsniegt 15%, tas ir, trīskāršoties salīdzinājumā ar 2008.gada jūnija līmeni.

Pēdējās aptaujas rezultāti, kas tika publicēti svētdien, liecina, ka par Lisabonas līguma ratificēšanu gatavojas balsot 55% īru, kamēr tikai 27% nolēmuši arī šoreiz to noraidīt.

Taču to dalībvalstu līderi, kas Lisabonas līgumu jau ratificējušas, neuzskata, ka pozitīvs balsojums ir garantēts, jo vienreiz Īrijas vēlētāji to jau noraidījuši - 2008.gada jūnija referendumā pret līguma ratificēšanu nobalsoja 53,4% īru. Tāpēc ES līderi centušies atturēties no jebkā, kas varētu tikt iztulkots kā iejaukšanās Īrijas iekšējās lietās un izsaukt vēlētāju pretreakciju.

Tomēr lielais neizlēmušo skaits un bažas, ka daļa vēlētāju varētu referendumu kārtējo reizi izmantot, lai paustu savu neapmierinātību ar nepopulāro valdību, pirms gaidāmā balsojuma saglabā spriedzi.

Pasaulē

ASV Federālā tirdzniecības komisija (Federal Trade Commission jeb FTC) apsūdz “Meta”, “Google”, “TikTok” un citus uzņēmumus lietotāju personiskās informācijas vākšanā un dalīšanās tajā ar trešajām pusēm, raksta “The Guardian”.

Svarīgākais