Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc mierizlīguma Šveices banka maksās 105 miljonus eiro "Snoras" bankai

© Kaspars Krafts / F64

Lietuvas likvidējamās bankas "Snoras" maksātnespējas administrators un Šveices banka "Julius Baer & Co" panākuši mierizlīgumu strīdā par "Snoras" bijušo vadītāju un akcionāru veiktajiem finanšu darījumiem, kas paredz, ka"Julius Baer & Co" maksās "Snoras" 105 miljonus eiro, piektdien paziņoja "Snoras", kas ir likvidējamās "Latvijas krājbankas" mātesbanka.

Kā sacīja "Snoras" administrators Gintars Adomonis, mierizlīgums nozīmē, ka ir beidzies nozīmīgs posms bankas bankrota procesā.

"Snoras" bankrota administrators prasību Ženēvas pirmās instances tiesā iesniedza 2019.gadā saistībā ar aizdomām, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem bijušie "Snoras" akcionāri Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks izmantoja "Julius Baer" un citas bankas ārvalstīs, lai piesavinātos "Snoras" aktīvus.

Likvidējamā banka no "Julius Baer" vēlējās piedzīt 335,2 miljonus eiro.

2009.gadā "Snoras" aktīvi, arī vērtspapīri un nauda, lielā apmērā tika pārskaitīti uz "Snoras" vārdā atvērtu kontu "Julius Baer" un izmantoti kā ķīla "Julius Baer" aizdevumiem. Šveices banka aizdevumus izsniedza ar Antonovu un Baranausku saistītām ārzonas kompānijām, klāstīja administrators.

Lietuvas valdība nacionalizēja "Snoras" un apturēja bankas darbību 2011.gada novembrī, bažījoties par šīs bankas stāvokli. Vēlāk tika ierosināta bankas bankrota lieta. Arī "Latvijas krājbankā" drīz pēc tam tika konstatēts apmēram 100 miljonu latu (140 miljoni eiro) iztrūkums, un 2011.gada decembrī Rīgas apgabaltiesa banku pasludināja par maksātnespējīgu.

Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka no 2008.gada rudens līdz 2011.gada vasarai ir notikuši 35 pārskaitījumi no pieciem līdz 74 miljoniem eiro, kuros "Snoras" nauda un vērtspapīri nonāca privātos kontos Šveices bankās.

Vēl tiek uzskatīts, ka divas liela apjoma nelegālas transakcijas ar "Snoras" aktīviem notikušas no 2009.gada līdz 2011.gadam.