Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļatlantijas padomes valstu vadītāji ir oficiāli uzaicinājuši Somiju un Zviedriju sākt pievienošanos NATO

© Pixabay.com

Ziemeļatlantijas padomes valstu vadītāju līmenī Somija un Zviedrija ir oficiāli uzaicinātas sākt pievienošanās procesu NATO, aģentūrai LETA skaidroja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šodien piedalās NATO samitā Madridē.

Viņš pauda cerību, ka tuvāko desmit dienu līdz divu nedēļu laikā Ziemeļatlantijas padomes sēdē varētu notikt oficiāla abu valstu pievienošanās protokola parakstīšana, kam sekos ratifikācijas process.

"Visām 30 NATO dalībvalstīm šie līgumi ir jāratificē. Saeima ir gatava ratificēt tos maksimāli ātrā laikā, tomēr ir valstis, kurās ratifikācijas procedūras ir mazliet ilgākas, bet šobrīd, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, nedomāju, ka mēs runājam par gadu, diviem. Es ceru, ka tas notiks ātrāk," sacīja Rinkēvičs.

LETA jau rakstīja, ka Somija un Zviedrija ilgstoši atturējās no iesaistīšanās aliansē, taču Krievijas iebrukums Ukrainā radikāli mainījis drošības situāciju Eiropā, tāpēc abās valstīs politiķu un sabiedrības vidū ļoti strauji pieaudzis atbalsts dalībai NATO.