Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Zemessardzes pulkvedis komentē, kāpēc Krievija iznīcina civilos objektus Ukrainā

© AP/Scanpix/Leta

Krievijas artilērijas triecienu pa civilajiem objektiem Ukrainas teritorijā mērķis ir demonstrēt pārākumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" vērtēja Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns.

Raksturojot situāciju frontē, Pudāns skaidroja, ka joprojām kritiskākā situācija ir Ukrainas austrumos un Lisičanska ir kritiskais aizsardzības punkts Ukrainas pusei.

Viņaprāt, patlaban norit cīņa par laiku. Ja Ukrainas armija spēs reorganizēties un nostiprināties arī Lisičanskas dienvidos, varbūt izdosies to noturēt, tomēr pastāv risks, ka arī šī pilsēta varētu tikt ieņemta.

Zemessardzes pulkveža vērtējumā Krievijas ieguvumi Ukrainā nav tik lieli, cik viņiem sākotnēji gribējies, taču, piemēram, Lisičanskas ieņemšana krieviem būtu taktisks panākums, kas viņiem dotu atelpu, gan zaudējot daudz resursu.

Citos reģionos situācija ir nosacīti stabila, pie Harkivas abas puses mēģina nostiprināt savas pozīcijas, dienvidos vairāk redzami ukraiņu panākumi.

Pudāns uzskata, ka Krievijas taktiskie mērķi karā Ukrainā nav mainījušies. Viņi grib panākt, ka viņi var paziņot "vismaz kaut ko taustāmu" savai sabiedrībai, kas varētu attiecīgi būt Doņeckas un Luhanskas apgabali.

Artilērijas triecienu ārpus Doņeckas un Luhanskas apgabaliem mērķis, visticamāk, ir visiem parādīt savu pārākumu, jo nekādu taktisku pienesumu tie nenes, pārliecināts Pudāns. "Nezinu, vai viņi tic, ka caur civilajiem viņiem izdosies radīt spiedienu uz Ukrainas vadību, taču viņi turpina to veikt," pauda Zemessardzes pārstāvis.

Vērtējot iespēju Baltkrievijai iesaistīties tiešā karadarbībā Ukrainas teritorijā, Pudāns pauda, ka tas ir maz ticams scenārijs un Baltkrievijas dalības karā piesaukšana tiek izmantota, lai piesaistītu Ukrainas spēkus valsts ziemeļos.

Kā ziņots, Krievijas spēki pirmdien ar raķetēm apšaudījuši Kremenčukas pilsētu Ukrainas vidienē, trāpot cilvēku pārpildītam tirdzniecības centram, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš savā "Facebook" lapā ielicis video ar degošo tirdzniecības centru, rakstot, ka tajā atradušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

"Tirdzniecības centrs liesmo, glābēji nodarbojas ar ugunsgrēka dzēšanu, upuru skaitu nevar pat iedomāties," raksta Zelenskis. "Nekādas stratēģiskās vērtības. Tikai cilvēku centieni dzīvot normālu dzīvi, kas tā tracina okupantus."

"Turpinās atsevišķu ugunsgrēka perēkļu dzēšana tirdzniecības centra ēkā Kremenčukas pilsētā. Ugunsgrēka vietā atrasti 11 bojāgājušu cilvēku līķi. Ārstniecības iestādēs ir vērsušies 59 cilvēki, no kuriem 25 cilvēki tika hospitalizēti (viens cilvēks nomira slimnīcā). Pavisam gājuši bojā 15 cilvēki," paziņoja Valsts ārkārtas situāciju dienests. Tā vadītājs Serhijs Kruks vēlāk paziņoja, ka bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 16.

Ukrainas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir saņemti vairāk nekā 40 paziņojumi par tuvinieku pazušanu bez vēsts.

Triecienā cietušais tirdzniecības centrs dega vairāk nekā 10 000 kvadrātmetru platībā, tā dzēšanā bija piesaistīti 130 cilvēki un 23 tehnikas vienības, paziņoja ārkārtas situāciju dienests.