Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Militārais eksperts: Putins darīs visu, lai uzbrukumos Ukrainai iesaistītu Baltkrieviju

© EPA/Scanpix/Leta

Krievijas prezidents Vladimirs Putins darīs visu, lai uzbrukumos Ukrainai iesaistītu Baltkrieviju, prognozē Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapteinis Jānis Slaidiņš.

Intervijā Latvijas Radio Slaidiņš pauda, ka dienas, kas Latvijā aizvadītas svētku zīmē, Ukrainai bija ļoti smagas, jo Krievija veica masīvus raķešu triecienus gan no jūrām, gan Krievijas, gan Baltkrievijas teritorijas. Ukrainas bruņoto spēku vienības bija spiestas atstāt Severdoņeckas pilsētu, taču tās zaudējums eksperta ieskatā neizšķirs kara likteni. Vienlaikus gan šīs pilsētas ieņemšana uzskatāma par Krievijas taktisku panākumu.

"Krievija ir samazinājusi savu apetīti", spēkus koncentrējot Doņeckas un Luhansks administratīvo teritoriju robežās, skaidroja Slaidiņš, piebilstot, ka Krievijas bruņoties spēki cenšas nepieļauj iespēju ukraiņiem pārdislocēt rezerves.

Slaidiņa vērtējumā Krievijas uzbrukumu intensitātes samazināšanos tuvākajā laikā nevajadzētu gaidīt, jo Krievijā tostarp notiek slēpta spēku mobilizācija.

Pēdējo dienu raķešu uzbrukumus Slaidiņš vērtē kā jaunā Krievijas grupējuma komandiera mēģinājums sevi pierādīt, kā arī ukraiņu terorizēšana.

Eksperts uzsvēra, ka atkal militāro darbību kontekstā parādījies Baltkrievijas vārds. "Redzam, ka tur Krievija koncentrē spēkus, izmato militāros lidlaukus un veic aktīvas militārās mācības ar Baltkrievijas spēkiem. Pilna mēroga iebrukums Ukrainā uzreiz nevar notikt, bet ukraiņi uzskata, ka krievi gatavo diversantu izlūku vienības iebrukumam," teica Slaidiņš.

Viņš uzskata, ka Putins darīs visu, lai iesaistītu Baltkrieviju uzbrukumā Ukrainai, jo Krievija līdz šim cietusi lielus zaudējumus, bet otrās frontes atvēršana ukraiņiem būtu liels izaicinājums.

"Taču, visticamāk, tas nebūs sagaidāms. Ar šādām darbībām galvenokārt krievi sasaista ukraiņu spēkus, neļaujot tiem pārdislocēties," skaidroja Slaidiņš.