Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Mūs noslaucīs "no kartes" Krievijas iebrukuma gadījumā". Igaunija raizējas par NATO spēju aizsargāt Baltiju

© Ģirts Ozoliņš/F64

Igaunija tiktu "noslaucīta no kartes" Krievijas iebrukuma gadījumā, jo pašreizējie NATO Baltijas valstu aizsardzības plāni nav pietiekami to aizsardzībai. Par to brīdinājusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa intervijā izdevumam "Financial Times" un citiem ārvalstu medijiem, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Kallasa izteicās, ka esošie NATO alianses aizsardzības plāni Baltijas valstīm prognozē to sākotnēju ieņemšanu un pēc tam atbrīvošanu 180 dienu laikā. Igaunijas premjere atzīmēja, ka patlaban ir pagājušas tikai mazliet vairāk nekā 100 dienas kopš Krievija sāka iebrukumu Ukrainā. Kallasa piebilda, ka, ja salīdzinām Ukrainas un Baltijas valstu izmēru, tad tas nozīmētu "pilnīgu [Baltijas] valstu un mūsu kultūras iznīcināšanu", viņas teikto citē "Financial Times".

Kallasas izteikumi izskan pirms nākamnedēļ gaidāmā NATO Madrides samita, kurā Igaunija, Latvija un Lietuva pieprasa būtiski palielināt NATO sabiedroto klātbūtni Baltijas valstīs.

Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") Latvijas Televīzijai sacīja, ka viņam neesot šaubu par sabiedroto un NATO garantijām, un Baltijas valstu aizsardzības plāni tiek nepārtraukti uzlaboti. Viņš uzsvēra, ka NATO plānus publiski neapspriedīs, un Igaunijas premjeres izteikumus nosauca par nevietā esošiem: "Es esmu nedaudz kritisks par šādiem izteikumiem pašreizējos apstākļos. Jo, protams, ka ir skaidrs, ka situācija attiecībā ar Krieviju nebūt nav viegla, gan ņemot vērā to, kas notiek Ukrainā ar Krievijas iebrucējiem, gan visu pārējo. Bet vienlaikus mēs esam pāris dienas pirms Madrides samita. Mēs ļoti nopietni strādājam ar mūsu sabiedrotajiem par to, kādas detaļas mums ir varbūt jāmaina, kas mums ir jāuzlabo attiecībā uz 5. panta īstenošanu, ja nu gadījumā tāda situācija būs. Līdz ar to es domāju, ka šeit drīzāk ieteiktu gan mūsu kolēģiem Igaunijā, gan citur varbūt kopā ar mums strādāt aizkulisēs. Bet pašreiz, pirms NATO samita, šāda veida runas par plāniem ir vienkārši, manuprāt, nevietā. Jo ir pilnīgi skaidrs, ka runas par plāniem vai par NATO veidiem, kā tā varētu atbildēt uz iespējamu Krievijas draudu vai kā citādi - tā nav lieta, ko mēs diskutēsim avīzēs."