Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva Krievijas kara Ukrainā dēļ noteikto ārkārtējo situāciju pagarina līdz 15. septembrim

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Lietuvas valdība trešdien atbalstījusi Iekšlietu ministrijas ierosinājumu saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā izsludināto ārkārtējo situāciju Lietuvā pagarināt līdz 15.septembrim. 

Iekšlietu ministrijas ierosināto un valdības atbalstīto lēmumu par ārkārtējās situāciju pagarināšanu līdz 15.septembrim, ieskaitot, vēl jāapstiprina Lietuvas parlamentā.

Pašreizējā ārkārtējā situācijā ir spēkā līdz 30.jūnijam.

Lēmumprojektā norādīts, ka ārkārtējā situācija ir nosakāma saistībā ar līdz šim nepieredzētu mobilizāciju Krievijas un Baltkrievijas spēkos, kas īsteno militāru agresiju pret kaimiņvalsti Ukrainu.

Tāpat lēmumprojektā pausts, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā ir izraisījis humāno krīzi un bēgļu krīzi, kā arī apdraud NATO, Eiropas Savienības un citu Eiropas Savienības valstu, arī Lietuvas drošību.

"Iespējami hibrīduzbrukumi un dažāda veida provokācijas nopietni apdraud sabiedrību," norādīts lēmumprojektā, piebilstot, ka šos draudus nav iespējams novērst, "samērīgi neierobežojot konstitūcijā un Likumā par ārkārtējo situāciju paredzēto tiesību un brīvību īstenošanu, un bez noteiktiem ārkārtas pasākumiem".

Iekšlietu ministrija rosina arī turpmāk saglabāt aizliegumu retranslēt Lietuvā Krievijas un Baltkrievijas televīzijas programmas, pulcēties, lai paustu atbalstu Krievijas karam Ukrainā, un citus ierobežojumus.

Lietuvā ārkārtējā situācija tika noteikta 24.februārī, kad Krievija sāka jauno iebrukumu Ukrainā. Tā bija spēkā līdz 20.aprīlim plkst.23.59 un tika pagarināta no 22.aprīļa pulksten 0.00 līdz 29.jūnija plkst.23.59.