Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV "nacistu mednieks" izmeklēs Krievijas kara noziegumus Ukrainā

© EPA/Scanpix/Leta

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends otrdien Ukrainas apmeklējuma laikā paziņoja, ka tiks izveidota grupa Krievijas kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai, kuru vadīs par "nacistu mednieku" iesauktais Eli Rozenbaums.

Grupas sastāvā būs eksperti cilvēktiesību pārkāpumu un kara noziegumu izmeklēšanā.

Rozenbaums savulaik kļuva pazīstams kā ASV Tieslietu ministrijas Īpašo izmeklēšanu biroja (OSI) direktors. OSI tika izveidots, lai atrastu nacistiskos kara noziedzniekus, atņemtu viņiem ASV pilsonību un izraidītu viņus no ASV.

Jaunais paziņojums par Rozenbauma vadītās grupas izveidošanu ir spēcīgs ASV Tieslietu ministrijas signāls par tās ieinteresētību kara noziegumu izmeklēšanā Ukrainā.

"Kara noziedzniekiem nav kur paslēpties. ASV Tieslietu ministrija centīsies panākt, lai tiktu saukti pie atbildības tie, kas izdara kara noziegumus un citas zvērības Ukrainā," paziņoja Gārlends Ukrainas vizītes laikā.

Viņš arī paziņoja, ka Tieslietu ministrija nosūtīs trīs prokurorus, lai konsultētu Ukrainu, kā arī Eiropas un Tuvo Austrumu valstis cīņā pret Krievijas centieniem apiet globālās sankcijas.

Gārlends otrdien apmeklēja Ukrainu iepriekš neizziņotā vizītē un tikās ar Ukrainas ģenerālprokurori Irinu Venediktovu.