Lietuvā Krievijas kara Ukrainā dēļ noteikto ārkārtējo situāciju plāno pagarināt līdz septembra vidum

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā izsludināto ārkārtējo situāciju Lietuvā ierosināts pagarināt līdz 15.septembrim, liecina Lietuvas Iekšlietu ministrijas sagatavotais lēmumprojekts.

Pašreizējā ārkārtējā situācijā ir spēkā līdz 30.jūnijam.

Iekšlietu ministrijas ierosinājumu to pagarināt līdz 15.septembrim, ieskaitot, valdība izskatīs trešdien, bet galīgo lēmumu pieņems Seims.

Lēmumprojektā norādīts, ka ārkārtējā situācija ir nosakāma saistībā ar līdz šim nepieredzētu mobilizāciju Krievijas un Baltkrievijas spēkos, kas īsteno militāru agresiju pret kaimiņvalsti Ukrainu.

Tāpat lēmumprojektā pausts, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā ir izraisījis humāno krīzi un bēgļu krīzi, kā arī apdraud NATO, Eiropas Savienības un citu Eiropas Savienības valstu, arī Lietuvas drošību.

"Iespējami hibrīduzbrukumi un dažāda veida provokācijas nopietni apdraud sabiedrību," norādīts lēmumprojektā, piebilstot, ka šos draudus nav iespējams novērst, "samērīgi neierobežojot konstitūcijā un Likumā par ārkārtējo situāciju paredzēto tiesību un brīvību īstenošanu, un bez noteiktiem ārkārtas pasākumiem".

Iekšlietu ministrija rosina arī turpmāk saglabāt aizliegumu retranslēt Lietuvā Krievijas un Baltkrievijas televīzijas programmas, pulcēties, lai paustu atbalstu Krievijas karam Ukrainā, un citus ierobežojumus.

Lietuvā ārkārtējā situācija tika noteikta 24.februārī, kad Krievija sāka jauno iebrukumu Ukrainā. Tā bija spēkā līdz 20.aprīlim plkst.23.59 un tika pagarināta no 22.aprīļa pulksten 0.00 līdz 29.jūnija plkst.23.59.

Svarīgākais