Pēc 30 Afganistānā nodzīvotiem gadiem latvietei Sandrai beidzot ir izdevies atgriezties Latvijā

© Ekrānuzņēmums

Latvietei Sandrai Muhamedai, kura vairāk nekā 30 gadus dzīvoja Afganistānā, beidzot ir izdevies atgriezties Latvijā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Latvietei nebija ceļošanai derīga dokumenta, lai pamestu talibu pārņemto valsti. Iesaistoties Ārlietu ministrijai (ĀM), Muhameda saņēmusi Latvijas pasi un pirmdien kopā ar meitas ģimeni ielidoja Rīgā. Prieku par atgriešanos mājās gan aptumšojis tas, ka Afganistānā joprojām atrodas divi viņas pieaugušie bērni, kā arī septiņpadsmit gadus vecais dēls.

Lidostā Muhamedu sagaidīja brālis Raimonds, kuru viņa nebija redzējusi desmitiem gadu.

Par Muhamedu Latvija uzzināja pērn decembrī, kad Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa viņu satika Afganistānā.

Tobrīd sieviete mita pie znota. Ar savu vīru Sabīru viņa iepazinās 1991. gadā Rīgā, viņš mācījās milicijas skolā. Apprecējās, Rīgā piedzima 3 bērni, jaunākais dēls dzima Afganistānā. Pirms četriem gadiem vīrs nomira. Talibiem pārņemot varu Afganistānā, bēgļu straumes plūda prom no Afganistānas. Muhamedai nebija pases un viņa nevarēja izbraukt. Taču nu tas beidzot ir noticis.

“Esmu tik priecīga, ka nevaru pateikt, jums paldies, Ārlietu ministrijai paldies,” pauda Muhameda.

Rīgā viņa ieradusies ar meitas ģimeni. Viņas meitai Šakilai ir četri bērni un viņa gaida piekto. Latviski Šakila nerunā.

Uz Afganistānu Sandra devās līdzi vīram Sabīram, ar kuru deviņdesmitajos gados iepazinās Rīgā, kad viņš šeit mācījās milicijas skolā. Vīrs pirms laika nomira, bet Sandra ar četriem bērniem turpināja dzīvot Afganistānā.

Kad vasarā "Taliban" pārņēma valsti, Sandra mēģināja izbraukt no valsts ar kādu no lidmašīnām haotiskajā Kabulas evakuācijas laikā augustā, taču nepaguva. Iesaistoties Ārlietu ministrijai un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, viņai beidzot ir izdevies izkļūt no Afganistānas, iepriekš vēstīja LTV.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais